Руски съд отхвърли във вторник жалбата на южнокорейски гражданин, задържан по обвинения в шпионаж, срещу удължаването на предварителния му арест, постановявайки да го остави в ареста поне до 15 ноември, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Руските власти арестуваха мъжа през март. РИА цитира думите на адвоката му, че той отрича вината и получава ежемесечни консулски посещения от южнокорейското посолство.

Припомняме, че ръководителят на група за християнска помощ от Южна Корея заяви, че арестуваният  обвинен в шпионаж от руските власти, е мисионер и е изпълнявал само хуманитарна мисия, без връзки със севернокорейски работници. Според неговите думи, Баек Куанг-Сун, 53 годишен, е бил изпратен да помага на нуждаещите се във Владивосток.

Въпреки това руските власти го задържаха, като го обвиниха в шпионаж. Представителите на групата за помощ се дистанцират от обвиненията в контакти със севернокорейски раотници и подпомагането им да избягат и определят тезите на руските власти за "пълен абсурд". Южнокорейските власти изразяват загриженост за новите групи севернокорейски работници, приети в Русия, въпреки резолюцията на ООН.

Арестуваният за шпионаж южнокореец е извършвал хуманитарна дейност

Арестуваният за шпионаж южнокореец е извършвал хуманитарна дейност

Той е обвинен, че е подпомагала бягството на севернокорейски работници, работещи в Русия