Руски съд потвърди 5-годишната условна присъда на лидера на руската опозиция Алексей Навални за незаконно присвояване на средства, което може да блокира кандидатурата му за президент през 2018 г. съобщава "Франс прес".

Окръжният съд в град Киров отхвърли обжалването на присъдата и потвърди условните присъди на Навални и неговия съпроцесник в дело за сделка с дървен материал.

Навални през декември обяви плана си да се впусне в битката за Кремъл през 2018 г., като Владимир Путин се очаква да се кандидатира за четвърти мандат.

Навални зове поддръжниците си на протести в цяла Русия на 12 юни

Навални зове поддръжниците си на протести в цяла Русия на 12 юни

Когато е Денят на Русия

Оттогава активността на Навални нарасна, след като разследване на неговия екип, в което се твърди за мащабна корупция на руския премиер Дмитрий Медведев, предизвика улични протести, след като то беше видяно повече от 20 млн. пъти в YouTube.

През март поддръжници на Навални проведоха най-голямата неразрешена демонстрация в Москва и други руски градове през последните години, като полицията задържа над 1000 души.

40-годишният адвокат придоби популярност за първи път, говорейки на масовите протести срещу завръщането на Путин в Кремъл през 2012 г.

ЕП призова Русия да освободи Навални

ЕП призова Русия да освободи Навални

ЕП излезе с резолюция срещу арестите в Москва и Беларус

Оттогава той беше изправен пред няколко съдебни процеса, които той определя като политически мотивирани, включително казусът в град Киров заради сделка от 2009 г., когато той е бил съветник на губернатора на региона.

Навални вече открива предизборни щабове в цяла Русия, като трябва да събере 300 хил. гласа, за да се регистрира като кандидат-президент.

Обаче осъждане за тежко престъпление може да му попречи да се впусне в надпреварата, защото руското законодателство не позволява осъдени да се кандидатират за президент.

Но шефът на предизборния му щаб Леонид Волков настоява, че решението на съда няма да спре президентския опит на Навални.

"Ние провеждаме кампания за регистрирането на Алексей Навални като кандидат-президент и ние ще постигнем това", написа той в "Туитър", допълвайки: "Навални има право да участва в изборите, но няма да е лесно изпълнението на това право."

Самият Навални потвърдил в "Туитър", че смята, че има конституционно право да участва в надпреварата, защото не е вкаран в затвора. Но някои правни експерти са оспорили твърдението му.

Миналия месец Навални беше нападнат със зелен химикал, което доведе до химическо изгаряне на окото му. По думите му, той може да вижда само с 20% от капацитета на окото и има опасност да го загуби. Той не е присъствал днес в съда.