Европейският парламент прие в четвъртък резолюция относно Русия, в която призова руските власите да освободят лидера на опозицията Алексей Навални.

ЕС настоя Русия незабавно да освободи задържаните протестиращи

ЕС настоя Русия незабавно да освободи задържаните протестиращи

Русия трябвало да се придържа към международните си ангажименти

На срещата на евродепутатите беше приета и втора резолюция, осъждаща репресиите срещу мирните демонстрации и арестите на правозащитници в Беларус.

Евродепутатите осъдиха задържането на лидера на опозицията в Русия Алексей Навални. Припомняме, че на 26 март руските власти задържаха стотици протестиращи в Москва, между които и Навални. Протестиращите опитали да предпазят Навални от това да бъде задържан от полицаите, но неуспешно. Протестът има за цел да призове за борба с корупцията и оставката на руския премиер Дмитрий Медведев.

Протестът се счита за един от най-големите в Русия след демонстрациите против Кремъл през 2011 и 2012 г. Над 50 000 души участваха в организираните от Алексей Навални антикорупционни протести в над 80 града из цяла Русия.

След задържането на Навални, той беше осъден на 15 дни затвор за това, че не се е подчинил на полицейските разпореждания при задържането му. Срещу лидера на опозицията в Русия беше наложена и глоба в размер на 20 хил. рубли за организирането на неразрешен от властите митинг.

 В отговор на арестите, евродепутатите призоваха руските власти да освободят Навални и да снемат "политически мотивираните" присъди срещу него и всички мирни протестиращи. Те припомниха на Русия да спазва основните права на свобода на словото и на мирни събрания.

Кремъл обвини опозицията в провокиране на насилие

Кремъл обвини опозицията в провокиране на насилие

Стотици бяха арестувани през уикенда

Европейският парламент изрази подкрепата си за инициативата на г-н Навални да се бори срещу корупцията и осъди непрекъснатите усилия на Русия да го накара да замълчи, пише в резолюцията на ЕП.

Евродепутатите изразиха и допълнителни съмнения относно независимостта и безпристрастността на съдебните институции в страната. Те призоваха още руските власти да прекратят всякакви актове на тормоз, включително и на съдебно равнище, срещу журналисти, политически опоненти и защитници на правата на човека, както и да спазват изцяло международните задължения в областта на правата на човека.

Медведев нарече "глупости" обвиненията на Навални, че е корумпиран

Медведев нарече "глупости" обвиненията на Навални, че е корумпиран

Обвиненията му били политически мотивирани

Европейският парламент осъди и масовите арести в Беларус. Според евродепутатите има безспорни репресии срещу мирните протестиращи в масовите демонстрации на 25 март, Деня на свободата в Беларус, в които взеха участие хиляди граждани.

Евродепутатите осъдиха действията на силите за сигурност, които нападнаха и биха протестиращи, арестуваха стотици хора, в това число местни и чуждестранни журналисти, които отразяваха събитията. Припомняме, че демонстрациите бяха насочени срещу приемането на президентския указ за въвеждане на т.нар. данък "социален паразит", предназначен да санкционира и налага принудителен труд на безработни граждани.

Евродепутатите отбелязаха ясната необходимост за по-широк процес на демократизация в Беларус. Те призовават властите в Беларус да освободят всички задържани по време на демонстрациите, както и да спрат репресиите срещу независимите медии и гражданското общество, за да могат обществените организации да функционират нормално.

В Беларус изчезна опозиционен лидер

В Беларус изчезна опозиционен лидер

Николай Статкевич е трябвало да участва в шествие, организиран от самия него...

В резолюцията на евродепутатите пише, че в случай на невъзможност да се извършат цялостни и безпристрастни разследвания относно всички твърдения, свързани с демонстрациите, ЕС може да наложи нови ограничителни мерки на Беларус.