Британски разрушител проследява група руски военни кораби, минаващи през Ламанша край бреговете на Великобритания, съобщиха от пресслужбата на военноморския флот на Обединеното кралство.

По-рано пресслужбата на Северния флот на Русия уточни, че отряд руски кораби, начело с фрегатата "Адмирал Горшков", е започнал преминаването си през Ламанша.

Британският разрушител Defender следи руската бойна група и техните действия по време на преминаването им в близост до британските териториални води.

Капитанът на британския разрушител Ричард Хюит е заявил, че неговият екип, заедно със съюзниците от НАТО, ще продължи да наблюдава руските кораби.

"Заедно със съюзниците ще продължим да съпровождаме руските кораби в международни води край бреговете ни, за да сме сигурни, че по време на придвижването руските кораби спазват всички протоколи за плаването", изтъква капитан Ричард Хюит.

Defender е напуснал пристанище Нюкасъл на 2 март и е пристигнал в района вчера преди преминаването на руската корабна група.

В състава на руската група бойни кораби освен "Адмирал Горшков" влизат влекачът "Николай Чикер", поддържащият кораб "Елбрус" и танкерът "Кама". Defender ще продължи да придружава руските кораби до излизането им от Ламанша през тази седмица.