Руски военни кораби пристигнаха в събота в Хавана, Куба - за втори път тази година. Куба лаконично определи събитието като "рутинно", съобщава "Ройтерс".

Кубинските власти стреляха във въздуха като приветствие. Любопитни рибари са наблюдавали пристигането от крайбрежната алея на Хавана. Руски жители са били сред малцината, станали рано, за да видят пристигането на флота.

Снимка 676408

Източник: EPA/БГНЕС

Патрулният кораб "Неустрашимий", учебният кораб "Смолни" и помощни кораби, всички от Балтийския флот, трябва да отпътуват във вторник, допълва и "Интерфакс".

В неделя жителите на кубинската столица ще имат възможност да се качат на кораба "Смолни".

Руските военни кораби акостираха на пристанището в Хавана

Руските военни кораби акостираха на пристанището в Хавана

Те ще останат на острова до 17 юни

"Разполагането на Русия в Атлантическия океан не представлява пряка заплаха или безпокойство за Съединените щати", каза говорител на Северното командване на САЩ, добавяйки, че командването е наблюдавало всички подходи към Северна Америка.

Подобен бе коментарът и за предишното военно учение. 

Патрулният кораб на канадския флот "Маргарет Брук" обаче влезе в пристанището на Хавана. Посещението имаше за цел да изпрати послание за възпиране на Москва.

Снимка 676409

Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, че Русия е изпращала военни кораби в Куба в миналото, тъй като двете нации са дългогодишни съюзници. Въпреки това моментът на тези конкретни учения се откроява.

Посещението може да се разглежда като демонстрация на сила на фона на напрежението на Москва със Запада заради войната в Украйна. Към момента руските съдове са пуснали котва в залива на Хавана - на около 145 км от американския щат Флорида.

Руските военни кораби напуснаха Куба

Руските военни кораби напуснаха Куба

След военно учение, което САЩ не обяви за опасност, но наблюдава внимавателно