Руски военни инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Турция в рамките на Договора за открито небе, съобщиха от руското военно министерство, цитирани от руски медии.

"В рамките на изпълнението на международния Договор за открито небе руска група от инспектори планира да извърши наблюдателен полет с руски самолет Ан-30Б над територията на Турция. Наблюдателният полет ще бъде извършен в периода между 14 и 18 декември 2015 г. от летище Ерзурум с максимален обсег 1500 километра", уточни началникът на Центъра за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.    

По думите му, полетът ще бъде извършен по съгласуван с Турция маршрут и на борда на самолета ще има турски специалисти, които да контролират извършваното наблюдение и да следят за спазване на предвиденото в договора.

Отношенията между Русия и Турция се изостриха, след като турските военновъздушни сили свалиха руски боен самолет на 24 ноември. Според Анкара бомбардировачът Су-24 е нарушил турското въздушно пространство по границата със Сирия, а Москва отрече това и настоя, че той е летял само над сирийска територия.