Участници в "специалната военна операция" в Украйна ще участват в парада по случай 77-годишнината от победата във Великата отечествена война на Червения площад с най-новите БТР-и.

Това съобщава ТАСС, която проследява генералната репетиция на парада днес, продължила един час на знаковия московски площад.

Държавната агенция цитира диктора, който заявява, че десантчиците, които са участвали в специалната военна операция за защита на ДНР и ЛНР, са се движили в колоната от военна техника на БТР-МДМ "Ракушка". Също така зрителите, дошли на репетицията, са ги посрещнали с аплодисменти, като са станали на крака в знак на уважение.

На тазгодишния парад няма да присъстват чуждестранни лидери и в него ще участват по-малко превозни средства, военна техника и хора, отколкото преди година.

Опасенията от Деня на победата на Москва в Украйна растат

Опасенията от Деня на победата на Москва в Украйна растат

В градовете близо до фронта, като и в Одеса, ще бъде въведен комендантски час

Иначе сутрешната сводка на Министерство на отбраната на Руската федерация не съобщава за някакво сериозно движение по фронтовата линия

Руските военни твърдят, че през нощта са нанесли удар по голямо струпване на военна техника, предоставена от САЩ и Европа, близо до железопътната гара Богодухов в Харковска област, като са унищожили 48 превозни средства и са убили 280 украински военни.

Изявата на говорителя на МО генерал-майор Игор Конашенков минава в изброяване на военните успехи на руската армия и поразените цели. Изброяване на превзети населени места няма.

През нощта руските сили за противовъздушна отбрана са свалили 13 безпилотни летателни апарата, три ракети "Точка-У" и девет снаряда от многоцелевата ракетна система "Смерч" на украинските въоръжени сили (ВСУ). Свалените 13 украински безпилотни летателни апарата през нощта са от Николаевска област, както и край селищата Сигналное, Луганское, Красногоровка, Ясиноватое и Зугрес в Донецката народна република, Олхинское в Херсонска област и Чернещина в Харковска област.

Поразените три украински балистични ракети "Точка-У" и деветте ракети "Смерч" са били прихванати над град Изюм, Харковска област.

Успехи на контраофанзивата край Харков

Успехи на контраофанзивата край Харков

Руските военни продължават да обстрелват и гражданска инфраструктура в Николаев

Ракетните войски и артилерията на сухопътните войски поразяват 240 цели на въоръжените сили на Украйна по време на специална операция през нощта - 44 командни пункта и 196 опорни пункта на украинските войски.

По традиция се дават данни и от началото на т.нар. "специална операция" - руските въоръжени сили са унищожили общо 152 самолета, 112 хеликоптера, 762 безпилотни летателни апарата, 295 ракетни системи земя-въздух, 2895 танка и други бойни бронирани машини, 333 ракетни установки, 1364 единици полева артилерия и минохвъргачки и 2716 специални военни машини.