Парадът на Червения площад на 9 май 2022 г. ще бъде още по-малък, отколкото преди година. Ще има по-малко хора, а и по-малко техника.

Руското министерство на отбраната публикува заповедта за колоните, от която става ясно, че и някои видове военна техника, участвали в парада през 2021 г., също няма да бъдат показани на Червения площад.

Наблюдатели на войната в Украйна открояват именно датата 9 май като крайъгълна, тъй като руският президент Владимир Путин се стреми към някакъв успех в кампания, която продължава повече от два месеца, за да може тържествено да обяви победа именно на Червения площад в Москва. Припомняме, че датата 9 май и плановете на Путин за Украйна след анексирането на Крим бе посочвана от Украйна още през 2015 г.

Известно е също така, че нито един чуждестранен лидер няма да дойде в Москва за тазгодишния парад по случай Деня на победата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че чуждестранни лидери, включително и Александър Лукашенко, не са поканени на тазгодишните тържества по случай Деня на победата, тъй като не се отбелязва юбилей. BBC отбелязва, че и миналата година - също неюбилейна дата - на парада е присъствал президентът на Таджикистан Емомали Рахмон.

По данни на Министерството на отбраната около 10 000 души, сред които и деца от паравоенното движение "Юнармия" и служители на Министерството на извънредните ситуации, ще преминат пеша по Червения площад. Това е с 2000 по-малко в сравнение с миналата година.

Според информацията за състава на парадните колони тази година ще участват 129 военни машини, за сравнение през 2021 г. - 191 военни машини. Авиационната част на парада тази година ще бъде с един самолет повече - 77 самолета и хеликоптера.

На Червения площад няма да дефилират танковете Т-80БВМ, тежките огнехвъргачки ТОС-1А "Солнтепек", зенитната система "Панцир-С", както и всички превозни средства на "Росгвардия".

Танковете Т-80ВВМ, огнехвъргачните системи "Солнцепек" и зенитните системи "Панцир-С" са били наблюдавани в Украйна, където са участвали в бойни операции.

Не са известни причините, поради които парадът през 2022 г. ще бъде по-малоброен. Министерството на отбраната отбелязва, че публикуваната в петък информация за състава на парадните колони съответства на плановете за парада към 29 април.

Загинали в Украйна руски военни ще се приемат в "Безсмъртния полк"

Загинали в Украйна руски военни ще се приемат в "Безсмъртния полк"

Акцията ще се проведе на 9 май

По традиция в проявата също така ще се включат и шестващите със снимки и портрети на загинали във ВСВ "Безсмъртният полк", инициатива, която Русия последователно се опитва да изнесе и в други страни, предимно от бившия съветски блок.

Британското МО: Русия бърза с офанзивата в Украйна заради 9 май

Британското МО: Русия бърза с офанзивата в Украйна заради 9 май

Москва вероятно иска да покаже успех преди честванията на Деня на победата