В "Безсмъртния полк" ще могат да се включат роднини на загинали в Украйна руски военнослужещи. Те ще могат да донесат портретите им, потвърждава говорителят на "Безсмъртния полк" Олга Байбулова за изданието "Фонтанка".

Въпреки това създателите на акцията, журналисти от томския канал TV2, осъждат руската инвазия в Украйна.

"Ние, разбира се, се фокусираме върху героите от Великата отечествена война, но разбираме, че от 1945 г. са минали много години и че е имало и други въоръжени конфликти. И ако членовете на семейството искат да почетат героя, който е загинал в Афганистан, Чечня или сега, те могат да вземат портрета на своя герой, да се разходят с него и никой няма да им каже и дума, защото това е точно същият човек, който е загинал за родината си", обяснява Олга Байбулова.

И губернаторът на Воронежска област Александър Гусев предложи на митинга да бъдат поставени портрети на руски войници, загинали в Украйна. Това той направи с призив в канала си в Telegram.

Кремъл призна за жертви и изчезнали при потъването на флагмана си "Москва"

Кремъл призна за жертви и изчезнали при потъването на флагмана си "Москва"

Нови въпроси за трагедията

"Обръщам се към онези жители на региона, които планират да участват в акцията в Деня на победата. Донесете портрети не само на преките участници в сраженията на Великата отечествена война, но и портрети на ветерани от трудовите лагери, затворници от концентрационните лагери, деца на войната, както и на съвременни герои от борбата срещу нацизма, в това число - участници в специалната операция в Украйна", написа Гусев.

Акцията "Безсмъртният полк" ще се проведе на 9 май, потвърждава за подготовката Олга Байбулова. Кампанията "Безсмъртният полк" се провежда от много години под егидата на руските власти в памет на загиналите във Великата отечествена война. Наследници и роднини на паднали на бойното поле носят техни портрети в шествие, което минава по улиците на големите градове. Руските власти чрез русофилски движения прави опит да "изнесе" събитието и в други държави, предимно бивши членове на съветското пространство, включително и в България.

От началото на инвазията в Украйна руските власти само два пъти са посочили броя на загиналите руски военнослужещи. На 2 март Министерството на отбраната съобщи, че броят им е 498, а на 25 март дава нова цифра от 1351 военнослужещи. На 7 април прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви в интервю за Sky News, че руската армия е понесла "значителни загуби" в Украйна.

Британското МО: Русия бърза с офанзивата в Украйна заради 9 май

Британското МО: Русия бърза с офанзивата в Украйна заради 9 май

Москва вероятно иска да покаже успех преди честванията на Деня на победата

Вчера късно вечерта руското военно министерство призна за жертви при експлозията и потъването на крайцера Москва. Един моряк е загинал, а още 27 се водят за изчезнали.

В рамките на операцията няколко пъти излизаха имена и на висши руски военни, които са загинали в Украйна.

Именно датата 9 май, един от най-големите официални празници в Руската федерация, се посочва като крайъгълен камък в намеренията на руския президент Владимир Путин.