Старши мичман Иван Вахрушев. Това е името на загиналия моряк на крайцера "Москва" съобщено от губернатора на анексирания от Русия Севастопол, съобщава BBC. Именно губернатора Михаил Развозжаев официално потвърди името, след като вече няколко дни то се върти в медиите. Първи информацията публикуваха журналисти от радио "Свобода".

"Иван Леонидович загина геройски. Той ръководеше екипа си, изведе моряците, когато започна пожарът, след това слезе долу, запуши котелното помещение, но самият той е нямал време да излезе", пише Развозжаев в "Телеграм".

Само преди няколко часа руското министерство на отбраната потвърди, че при пожара, експлозията и потъването на крайцера Москва" има жертви. Руските власти излязоха с информация за смъртта на един моряк и 27 други, според версията, "все още са в неизвестност".

Русия обяви, че "Москва", флагманът на руския Черноморски флот, е потънал миналата седмица вследствие на пожар, довел до взрив на боеприпаси на борда му. Още в началото бе съобщено, че целият екипаж и всички на борда е бил евакуиран и жертви няма. Руското Министерство на отбраната публикува и видео на посрещането с тържествен строй на моряците от "Москва" в Севастопол. Макар и четири дни след инцидента и тогава руските власти отричаха да има загинали, ранени и изчезнали.

Кремъл призна за жертви и изчезнали при потъването на флагмана си "Москва"

Кремъл призна за жертви и изчезнали при потъването на флагмана си "Москва"

Нови въпроси за трагедията

Припомняме, че инцидента на борда на флагмана на руския флот се случи на 13 април, информациите за това се появиха първо в западни и украински медии, руските агенции разпространиха информацията със закъснение от часове. На следващия ден бе потвърдено, че крайцерът е със сериозни увреждания, които налагат да бъде изтеглен на буксир до Севастопол. Според версията на руските власти крайцерът е потънал именно по време на тази операция, а като причина се посочва бурно море.

Точната численост на екипажа на кораба не е известен. Медиите цитират оценки, вариращи от 500 до повече от 700 души.

Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, заяви, че на борда на кораба е имало 510 моряци. 

Роднини търсят изчезнали от руския флагман "Москва"

Роднини търсят изчезнали от руския флагман "Москва"

Юлия Цивова след обаждана от властите, че синът й е мъртъв: Беше само на 19 и беше наборник

Украинската версия говори за това, че крайцерът е ударен от две техни ракети "Нептун", а жертвите и изчезналите са в десетки пъти повече и от признатото в момента.

"Нептун" не е най-мощната ракета, нейната взривна бойна глава тежи само 150 килограма, но е достатъчно модерна ракета, която може да порази невъоръжен военен кораб и да предизвика пожар на него. Съществува версия, че противовъздушната отбрана на кораба е била изведена от строя от безпилотен самолет "Байрактар". В последните дни се появиха и спекулации за участие на американци с модерни технологии, които бяха "наторени" от думите на американския президент Джо Байдън, който макар и да имаше предвид противотанковата ракета "Джавелин", каза: "Понякога ще говорим тихо и ще носим голямо копие, защото изпращаме и много от тях."

Пет въпроса за потъването на крайцера "Москва"

Пет въпроса за потъването на крайцера "Москва"

Дори и без да участва в бойни действия, такъв кораб променя ситуацията на военноморския театър