Бившият заместник-министър на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов, обвинен в получаване на подкуп в размер на 1 милиард 185 милиона рубли, смята, че действията му нямат престъпен характер и трябва да се оценяват като граждански отношения, а не като престъпление. Това става ясно от материалите по делото, цитирани от ТАСС.

"Той отрича вината и смята, че в неговия случай няма доказателства за съпричастност към инкриминираното деяние, а в действията му няма състав на престъпление, тъй като действията, които следствието квалифицира като престъпни, са резултат от гражданскоправни отношения", се казва в документа.

Иванов обръща внимание и на незаконосъобразността на задържането, "което е извършено в отсъствието на един от защитниците", както и на образуването на наказателно дело от неподходящо длъжностно лице, тъй като Иванов "въпреки че е държавен служител" , заемаше длъжността заместник-министър на отбраната на Руската федерация.

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

ФСБ е разпитала първия заместник-министър на отбраната Руслан Цаликов

По-рано беше съобщено, че Иванов е поискал от Басманния съд на Москва да избере за него мярка за неотклонение, която не е свързана с лишаване от свобода поради участието му във войната в Украйна. Това се казва в решението на окръжния съд за удължаване на срока му за арест.

Правоохранителните органи на ТАСС уточниха, че под участието си във военните действия обвиняемият "имал предвид факта, че лично е ръководил изграждането на различни съоръжения и структури в нови територии на Руската федерация".

Припомняме, че Иванов бе арестуван на 24 април по обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери. По същото дело бяха арестувани бизнесмените Сергей Бородин и Александър Фомин, които следователите обвиниха в даване на подкуп.

По-късно стана ясно, че е задържан и бившият ръководител на няколко компании, подчинени на руското министерство на отбраната, Антон Филатов, бивш подчинен на Иванов. Не се съобщава в какво е обвинен Филатов и по какво наказателно дело е арестуван.

Според информация от властите, подкупът е бил даден под формата на предоставяне на услуги, чиято цена може да надхвърли 1 милиард рубли.

В същото време разследването установява съпричастността на зам.-министъра към евентуални други престъпления по служба, като по случая се очаква да се появят нови обвиняеми.

Русия задържа за подкупи и вицегубернатора на Краснодарския край

Русия задържа за подкупи и вицегубернатора на Краснодарския край

Пореден арест по това обвинение за лице на ръководен пост

Иванов отрича да е замесен в получаване на подкуп. Сметките и активите на всички обвиняеми по делото бяха запорирани като част от временните мерки. Обвиненията срещу Иванов предвиждат до 15 години затвор.

След него Русия задържа по подобни обвинения и други власти.