В Чечня въоръжени са нападнали журналистката Елена Милашина и адвоката Александър Немов, съобщи правозащитния център "Мемориал" и "Новая газета Европа" - двете организации са забранени в Русия.

Както съобщават правозащитници автомобилът, в който са пътували Немов и Милашина към летището, е бил блокиран от въоръжени хора. И двамата са били бити, като от тях са били взети документи и техника. "Мемориал" съобщава и че докато са били бити двамата са чули репликите, че са предупреждавани, че трябва да напуснат Чечня и нищо да не пишат.

На Елена Милашина са счупени пръсти, има синини по цялото тяло и губи съзнание. Адвокатът Александър Немов е с ранен крак, предполагаемо рано от нож.

"Те са били жестоко ритани, включително в лицето, получили са смъртни заплахи и са били заплашвани с пистолет в главата. Оборудването им е било отнето и разбито", казва "Мемориал".

Вестникът на Милашина "Новая газета", най-голямото независимо издание в Русия, потвърди инцидента. В него се казва, че тя и Немов в момента са в болница в чеченската столица Грозни, а по-късно съобщи, че са преместени в друг район от съображения за сигурност.

Според "Новая газета" Милашина е била в Грозни, за да присъства на произнасянето на присъдата на Зарема Мусаева, майка на трима изгнаници, критикуващи чеченския лидер Рамзан Кадиров. Мусаева беше задържана от чеченските спецчасти през януари миналата година в Нижни Новгород - град на 1800 км северно от Чечения.

През февруари миналата година "Новая газета" съобщи, че Милашина е трябвало временно да напусне Русия, след като е получила смъртни заплахи от чеченското ръководство. В разследванията на Милашина за "Новая газета" се разказва за извънсъдебните присъди за чеченци, преследването и мъчениятаq на които се подлагат в Чечня хората с различна сексуална ориентация.

От 2000 г. насам вестникът, чийто главен редактор Дмитрий Муратов получи Нобелова награда за мир през 2021 г., свидетелства на убийството на шестима журналисти и сътрудници, включително разследващата журналистка Анна Политковская, застреляна на рожденния ден на Путин през 2006 г. Всички убити журналисти са работили по темата Чечня с фокус върху нарушенията на правата на човека в републиката.

Руският комисар по въпросите на човешките права Татяна Москалкова, цитирана от руските информационни агенции, заяви, че инцидентът "трябва да бъде внимателно разследван, а виновните да бъдат изправени пред съда". Москалкова заяви, че Милашина е откарана в болница в Беслан, Северна Осетия, и гарантира, че сигурността на журналистката ще бъде напълно гарантирана.

Немов е адвокат на Мусаева, която е и съпруга на бившия съдия от Върховния съд на Чечня. В резултат на побоя Немов не успява да присъства на произнасянето на присъдата на клиентката си, която е 5,5 години затвор в наказателна колония.

Това не е първото нападение срещу Елена Милашина в Чечня. През февруари 2020 г. тя и адвокатката Марина Дубровина бяха пребити отново в Грозни, където бяха пристигнали за съдебния процес срещу автора на видеоклипа "Как живеят Кадиров и неговите сътрудници". Тогава Милашина заяви пред Би Би Си, че обяснява нападението с недоволството на чеченските власти от нейните публикации.

Путин подготвя тази война от 20 години

Путин подготвя тази война от 20 години

Как Русия прониква в нашите демокрации - и в умовете ни - поне от две десетилетия