Известният руски военен репортер Ростислав Журавлев е бил убит, а четирима негови колеги са тежко ранени, след като групата руски журналисти попаднали под артилерийски обстрел с касетъчни боеприпаси, предава Ройтерс. 

Според назначения от руските власти губернатор на Запорожка област Евгений Балицки, украинските сили са стреляли по маркираното цивилно превозно средство с журналисти, движещи се от град Василевка към село Владиморовка, по време на обиколката им в тила на бойните линии в южния украински регион Запорожие, който е под контрола на руската армия.

Останалите са в тежко, но стабилно състояние. "Няма опасност за живота. Полагат им се всички необходими медицински грижи", казаха от ведомството.

Министерството на отбраната каза, че Украйна е използвала касетъчни боеприпаси при инцидента, но не предостави доказателства за това и Ройтерс не успя да ги провери независимо.

РИА потвърди в доклад, че техен кореспондент е бил убит по вереме на репортаж в град Пятихатки, близо до фронтовата линия, и че един от нейните оператори също е ранен.

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Използването им извън цивилни зони не е военно престъпление, но възникват въпроси за съответствие с международното право

Украйна получи касетъчни бомби от Съединените щати този месец, но се ангажира да ги използва само срешу вражески войници на бойното поле.

Такива оръжия съдържат десетки малки бомбички, които се разпръсват върху широка площ, но са забранени в много страни поради потенциалната опасност, която представляват за цивилните. Украйна многократно е заявявала, че използването им ще бъде ограничено до бойното поле.

Отговорността за раняването и убийството на журналисти с касетъчни боеприпаси пада върху Вашингтон, а Киев говори за неверността на изявленията им, че тези боеприпаси няма да бъдат използвани срещу цивилни, заяви вицепрезидентът на Съвета на федерацията Константин Косачев.

"Използването на касетъчни боеприпаси е нехуманно и трябва да бъде изключено от практиката на водене на война. И всички уверения на американците и украинците, че нямат планове да използват тези оръжия срещу невоенен персонал и цивилни, се оказаха чиста лъжа. Отговорността за това престъпление е еднаква на Украйна и САЩ", написа Косечев в профила си в приложението Telegram.

Организацията на обединените нации заяви, че самата Русия многократно е използвала касетъчни боеприпаси по време на войната.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова осъди това, което тя нарече "престъпен терор" от страна на Украйна и каза.

"Отговорните за бруталната репресия срещу руски журналисти неизбежно ще понесат заслужено наказание. Цялата отговорност ще бъде споделена от онези, които са доставяли касетъчни боеприпаси на своите протежета в Киев", каза тя.

За момента няма коментар от Украйна за инцидента.

Губернаторът на Белгородска област съобщи за обстрел с касетъчни бомби

Губернаторът на Белгородска област съобщи за обстрел с касетъчни бомби

Атакувани са шест района