Руските дронове тази нощ са имали зададени цели в Одеса и Измаил, както и цели в Днепър.

Ударните безпилотни летателни апарати са засечени на западната граница на Украйна, в направление на Тираспол, Молдова, бе съобщено първоначално.

Атаката обаче се насочи към украинското пристанище на Дунав Измаил.

Украинските мониторингови канали съобщиха и за взривове в района на Измаил. По първоначални данни пристанището е атакувани с четири дрона тип "Шахед" и от шест до девет от друг тип. На този етап няма информация за последствията от атаката. Един от каналите съобщава за разрушен частен дом. 

"В резултат на нападението загинаха трима души: две жени, родени през 1934 и 1955 г., и 73-годишен мъж. 11 души бяха ранени, включително едно дете", пише губернаторът на Одеска област Олег Кипер в Telegram и публикува снимка.

По думите му са нанесени щети на частни и жилищни сгради, дворни постройки, пристройки, автомобили, възникнали са няколко пожара.

Западните области на Украйна, включително Одеса и Измаил, останаха относително незасегнати в първата година на войната, която Русия води срещу Украйна вече две години и половина, въпреки отделните кампании, които се провежат периодично. Специално към Измаил последната такава атака бе преди два месеца. Пристанището в Одеса бе атакувано преди седмица, когато пострада и товарен кораб.

Припомняме, че в района около Измаил живее голяма общност от бесарабски българи.

Въздушната тревога в Запорожка област бе заради заплаха от балистични ракети.

Тази сутрин руската армия е нанесла и няколко удара по Херсон и Ингулец в резултат на които са пострадали петима жители, сред тях и две деца, на 4 и 15 години.

Украинските военни съобщиха за заплаха от удари и в Днепропетровска област, където са засечени разузнавателни безпилотни летателни апарати. По-късно бе съобщено, че руснаците са нанесли ракетен удар по Кривий рог, Днепропетровска област. Ракетата е била насочена към управлението на полицията в града. Има пострадали, а в момента са започнали и издирвателните работи. Освен административната сграда на полицията са повредени и частни домове, които се намират наблизо.