Руските военновъздушни сили са извършили съвместна бойна мисия със сирийските военновъздушни сили за първи път. Това обяви руското министерство на отбраната, цитирано от руски медии.

Сирийски изтребители МиГ-29 са ескортирали руски бомбардировачи Су-25 по време на антитерористична въздушна кампания над Сирия, се казва в съобщението на руското военно министерство.

„Екипажи от руските военновъздушни сили със Су-25 и сирийски изтребители МиГ-29 са извършили съвместна мисия в небето над Сирия. Два бойни изтребителя МиГ-29 са осигурили ескорт за руските бомбардировачи, които са извършили въздушни удари по инфраструктура на терористите”, се казва още в съобщението.

От 30 септември, Москва извършва точковидни въздушни удари по позиции на терористите в Сирия по молба на президента Башар Асад.

Руските военновъздушни сили координират действията си със сирийската армия, която оперира на земята.

Руски военни самолети са ударили 1097 позиции на терористите и са извършили 311 полети от началото на 2016 г., обяви преди няколко дни руският генерален щаб. Над 150 градове и села в Сирия са били освободени през последния месец и половина, като това се дължи на подкрепата, оказана на сирийските войски от руската авиация.