Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) разкритикува руските парламентарни избори, изтъквайки, че те са били помрачени от ограничения върху основните права на руските граждани и липсата на ясни политически алтернативи, съобщава „Ройтерс”.

Прокремълската партия „Единна Русия” спечели убедителна победа на изборите за Държавната дума, показват близки до крайните резултати, проправяйки пътя на Путин за четвърти мандат като президент след 18 месеца, ако, както се очаква, избере да участва.

Единна Русия убедително печели изборите в Русия при ниска активност
Обновена

Единна Русия убедително печели изборите в Русия при ниска активност

Близката до Кремъл

Илка Канерва, финландски депутат и специален координатор на ОССЕ за изборите в Русия, заяви, че от организацията са отбелязали някои подобрения, включително по-голяма прозрачност, когато става дума за изборната администрация.

Ала той подчерта, че цялостната картина била маркирана от куп проблеми.

„Правните ограничения върху основните права продължават да бъдат проблем. Ако Русия трябва да изпълни своите демократични ангажименти, е необходимо по-голямо пространство за дискусия и гражданско участие”, изтъкна Канерва.

Демократичните ангажименти продължават да бъдат поставяни под съмнение, след като изборната среда беше негативно засегната от ограниченията на основни свободи и политически права, здраво контролирани медии и затягащата се хватка върху гражданското общество”, отбеляза още представителят на ОССЕ.

Канерва също така изтъкна, че либерализираният процес по регистрацията на партии е трябвало досега да доведе до „различни политически алтернативи”.