Късно снощи и рано днес руските наемници са използвали артилерия за извършване на провокативни нападения срещу украински позиции в Донбас. 20 снаряда са ударили позициите на украинските сили там, съобщиха от щаба на операцията на съвместните сили на Украйна, цитирани от телевизия "112".

"Окупаторите откриха огън от 122-милиметрова полева артилерия. Врагът изстреля 20 снаряда по защитниците на Кондрашивка Нова", се казва в съобщението.

Украинските защитници са били готови за атаката, тъй като са знаели, че врагът ще направи салют за "честване на 23 февруари", Денят на защитника на Родината, който редовно се отбелязва в Русия.

Преди обстрелването на украинските позиции, проруските сепаратисти и руските наемници са предприели атаки срещу собствените си огневи позиции във Веселенке, за да дискредитират украинските сили; тези огневи позиции са разположени до жилищните сгради в това окупирано село.

Украинските военни, които участват в Операцията на съвместните сили, твърдят, че никога не са откривали и никога няма да открият какъвто и да е огън по жилищата на мирни цивилни и подобни престъпни действия били характерни само руските окупационни сили.