Двамата руски шпиони, арестувани в Холандия по подозрение, че са опитали да проникнат в швейцарска лаборатория, също така са разследвани за опит за кибератака срещу Световната антидопингова агенция (УАДА), съобщава "Франс прес".

Шпионите, арестувани от холандските специални служби по-рано тази година, са били замесени в планирана атака срещу лабораторията Spiez в швейцарската столица Берн, която разследваше отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март.

В Холандия заловили двама руски агенти по случая „Скрипал”

В Холандия заловили двама руски агенти по случая „Скрипал”

Spiez Laboratory е извършила анализи във връзка с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и химически атаки в Сирия

От кабинета на главния прокурор на Швейцария са посочили пред "Франс прес", че същите две лица са били обект на отделно наказателно разследване от март 2017 г. "заради кибератака срещу Световната антидопингова агенция".

"Разследванията се провеждат под съмнение за политически шпионаж", изтъкна говорителката на швейцарския главен прокурор.

Тя е потвърдила, че двамата руснаци, свързани с предполагаемото хакване на швейцарския офис на УАДА, "са онези, засегнати от операцията, спомената от Федералната разузнавателна служба" във връзката с атаката срещу лабораторията Spiez.

Главният прокурор е поискал от швейцарското министерство на правосъдието разрешение за наказателно преследване на лицата заради инцидента с УАДА.