Руските въздушни удари, които по погрешка доведоха до смъртта на турски войници в Сирия, са напълно неволни. Това обяви турският вицепремиер Нюман Куртулмуш, цитиран от частната телевизия NTV.

Припомняме, че руски въздушни удари по погрешка убиха трима турски войници и раниха други 11. След инцидента руският президент Владимир Путин позвъни на турския си колега Реджеп Ердоган и изрази голямото си съжаление и поднесе съболезнованията си. Двамата обсъдиха засилване на военната координация в Сирия.

Турски войници убити по погрешка при руски въздушни удари в Сирия
Обновена

Турски войници убити по погрешка при руски въздушни удари в Сирия

Путин звънна на Ердоган

Пред телевизионния канала вицепремиерът Куртулмуш заяви, че първоначалните данни показват, че въздушните удари са причинени от "грешка в координацията".

"Това е напълно непредвиден инцидент. Много е важно, че Путин беше информиран за инцидента и позицията, която Русия изрази след инцидента е много важна", посочи той.

"Във всеки случай това е напълно случаен инцидент, злополука, но как това може да се случи в рамките на съществуващата координация ще стане ясно", посочи Нюман Куртулмуш.

В четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия и Турция заедно ще разследват смъртоносния инцидент.

Путин заяви, че слабата координация е причината за непреднамерените въздушни удари, при които загинаха турски войници близо до сирийския град Ал-Баб, уточни говорителят на Кремъл.

Руското военно министерство съобщи, че руските бомбардировачи са били на мисия за разрушаване на позиции на терористите от "Ислямска държава" близо до ал-Баб, където по погрешка били бомбардирани турски войници.

Москва се оправда за смъртоносните удари по турски военни в Сирия

Москва се оправда за смъртоносните удари по турски военни в Сирия

Имала грешни координати за местонахождението на турците

В петък говорителят на Кремъл заяви, че грешни координати за местоположението на турската армия, предоставени на Русия, са довели до смъртоносните удари по позиции на турската армия в Ал-Баб.