Ракети, радари, войски и кораби, официални представители на НАТО твърдят, че след 2013 г. гледат на най-големите военни игри на Русия със "спокойствие и увереност", но мнозина са недоволни от онова, което виждат, тъй като Москва тествала способността си да воюва срещу Запада, съобщава Ройтерс.

НАТО вярват, че упражненията, които официално започват в четвъртък, вече са в ход. Според тях те са по-големи, отколкото е публикувала Москва, наброявайки около 100 000 войници и включващи изстрелване на балистични ракети.

Русия успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета от ново поколение

Русия успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета от ново поколение

Изпитанието потвърдило надеждността на ракетите

Официални представители на НАТО твърдят, че тренировките ще симулират конфликт с водения от САЩ алианс, който има за цел да покаже способността на Русия да събере голям брой войници в много кратък срок в случай на конфликт.

"НАТО остава спокоен и бдителен", заяви генералният секретар на НАТО Столтенберг миналата седмица по време на посещение на естонската армия, където британските войски са разположени от март.

Министърът на отбраната на Литва обаче изрази страхове: "Не можем да бъдем напълно спокойни. Има голяма чуждестранна армия, събрана до литовската територия".

Русия хвърля над 100 хил. войници на учението "Запад", обяви Германия

Русия хвърля над 100 хил. войници на учението "Запад", обяви Германия

Руснаците твърдят, че са само 13 хил. военнослужещи

Някои западни представители, включително началникът на американската армия в Европа изразиха опасения, че Русия може да използва тренировките като "троянски кон", за да навлезе в Полша и рускоезичните райони в Балтийско море.

Кремъл категорично отхвърля подобни планове.

НАТО ще изпрати трима експерти на така наречените "дни на посетителите" по време на упражненията, но служител на НАТО каза, че те не са заместител на спазването на международно приетите норми при такива упражнения, които включват разговори с войници и брифинги.

Представители на НАТО заявяват, че наблюдават подготовката на Русия, включително използването на стотици железопътни вагони за превоз на танкове и друго тежко оборудване в Беларус.

Като предпазна мярка, армията на САЩ е преместила 600 парашутисти в Балтика, по време на учението "Запад" и са поели защитата на въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония, които нямат достатъчно военновъздушни сили и системи за противовъздушна отбрана.