Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са взели под контрол село Благодатное в Донецката област.

"В Донецкото направление, в резултат на успешни настъпателни действия, доброволческите щурмови части с огнева поддръжка от оперативната и армейската авиация, ракетните войски и артилерията на група войски "Юг" освободиха селището Благодатное на Донецката народна република", заяви на брифинг Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

По думите му през деня в този район са били унищожени до 50 украински военнослужещи, самоходна артилерийска система "Цезар" френско производство, артилерийска система М-777 американско производство и гаубица МСТА-Б.

От доклада става ясно, че ожесточени боеве действително се водят за Угледар, както и в Новопол, Донецк. Руските военни са унищожили два склада с артилерийски боеприпаси на украинските сили в ДНР в районите на Угледар и Катериновка.

Фронтът в Донецк и Луганск замръзна тежко

Фронтът в Донецк и Луганск замръзна тежко

Украйна признава, че се водят тежки боеве за Угледар

Игор Конашенков докладва и за успехи в посока Купянск, Масйтовка и Табаевка в Харковска област, , както и в селищата Михайловка и Змиевка в Херсонска област, където украинските сили също са претърпели големи загуби. Загубите на противника, които отчитат от руското военно министерство, са предимно в жива сила и техника. 

Според него "оперативната и тактическата авиация, ракетните войски и артилерията на групите войски (сили) на Въоръжените сили на Руската федерация са поразили 84 артилерийски подразделения на ВСУ на огневи позиции, жива сила и военна техника в 126 района през деня".

За последното денонощие са свалени пет безпилотни летателни апарата в районите на Кривошеевка, Оборотновка, Краснореченское, ЛНР Владимировка и село Белогрудово в Херсонска област. Конашенков отчита и че са били прихванати три произведени в САЩ ракетни установки HIMARS в районите на Златоустовка в Донецката народна република и Скадовск в Херсонска област.

Според представителят на руското министерство на отбраната от началото на специалната военна операция са унищожени общо 381 самолета, 206 хеликоптера, 2987 безпилотни летателни апарата, 402 зенитно-ракетни системи, 7691 танка и друга бойна бронирана техника. Освен това 997 ракетни установки за залпов огън, 3 970 полеви артилерийски установки и минохвъргачки и 8 229 специални военни превозни средства.