"Командването на Черноморския флот обяви предупреждение към моряците за наличието на минна опасност по корабоплавателния път в северозападната част на Черно море", съобщи руското министерство на отбраната.

То заяви, че мината е оставена от украинските военноморски сили в началото на 2022 г. по време на минирането на крайбрежната акватория на Черно море и представлява опасност за гражданските плавателни съдове.

Руското министерство на отбраната съобщи, че през март 2022 г. две закотвени мини са дрейфирали край бреговете на Румъния и Турция. Тогава украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в миниране на Черно море.

Мините, които попаднат в акваторията на Черно море по време на пълномащабна война, ще трябва да бъдат обезвреждани в продължение на много години, предупреди през юни Дмитрий Плетенук, говорител на ВМС на Украйна.

"Акваторията е огромна, Черно море е дълбоко, за разлика от Азовско море. Ще ни трябват години, за да се справим с всичко това... Това е работа за години", каза той.