Известният руски разследващ вестник "Новая газета" обяви, че офисите му в Москва са били обект на "химическа атака".

"Сутринта беше извършена химическа атака срещу сградата, където се намира редакцията ни", се посочва в изявление на главния редактор на независимата медия Дмитрий Муратов, цитирано от "Франс прес".

Той добави, че правоохранителните органи проверяват "веществото, разлято пред входа" и че ефектите са били толкова силни, че острата миризма се усеща по улицата.

Муратов не заяви изрично кой смята, че стои зад атаката, но отбеляза, че по-рано днес три неправителствени организации са обявили завеждането на съдебно дело срещу руската наемническа паравоенна група "Вагнер" за изтезаването и убийството на задържан в Сирия "въз основа на нашите статии".

Денис Коротков, репортер на "Новая газета", беше писал статии за "Вагнер", потайна група с връзки с Кремъл, която е използвана в конфликти в Африка, Близкия изток и Украйна.

Неправителствени организации съдят "Вагнер" в Русия

Неправителствени организации съдят "Вагнер" в Русия

Трите неправителствени организации от Франция, Русия и Сирия

"Новая газета", създаден през 1993 г., претърпя многобройни атаки срещу своите офиси и журналисти през годините.

През 2006 г. водещата журналистка Анна Политковска, която разследва президента Владимир Путин и тактиката на Кремъл в размирната руска република Чечня, беше застреляна в антрето на жилищния си блок в Москва.

По-наскоро, през 2017 г., колумнистката на "Новая газета" Юлия Латинина избяга от Русия след поредица от нападения, включващи палеж на колата ѝ и пръскане на химикал през прозореца на къщата ѝ.

Муратов отбеляза случая с Латинина в изявлението си, като каза, че тези атаки са в резултат на статии за приближения на Путин Евгений Пригожин, който е свързан с "Вагнер".

При друг инцидент през 2018 г. погребален венец и отсечена глава на коза бяха оставени пред офисите на разследващия вестник с бележка, на която пишеше: "На главния редактор на "Новая газета". Поздрави на теб и Коротков!"

Руски съд цензурира „Новая газета“, има и първи глобен за обида към Путин

Руски съд цензурира „Новая газета“, има и първи глобен за обида към Путин

ФСБ съди вестника…