Руският олигарх Олег Дерипаска, който е приближен до руския президент Владимир Путин, заплаши да съди руския опозиционен лидер Алексей Навални и медиите за информациите, че олигархът е провел тайна среща с руски вицепремиер на борда на яхтата си през 2016 г., съобщават руски медии.

Твърденията, произтичащи от разследване на Навални, идват по време на предизборната кампания в Русия за президентските избори, които ще се проведат на 18 март и които се очаква да бъдат спечелени безапелационно от Путин.

Навални разкри връзки между Кремъл и приближен на Тръмп

Навални разкри връзки между Кремъл и приближен на Тръмп

Олигархът Олег Дерипаска действал като посредник

Олег Дерипаска изтъкна в изявление, че разследването на Навални било част от "планирана кампания, целяща да навреди на моята репутация".

Опозиционният лидер обвини Дерипаска, че е подкупил вицепремиера Сергей Приходко, който е бивш външнополитически съветник на Путин, като го е забавлявал на яхтата си с няколко жени, описани като елитни проститутки. Видеоклипът с разследването на Навални, публикуван в YouTube, е бил гледан повече от 1,2 млн. пъти, но засега няма никаква реакция от руските власти.

"Искам да предупредя медиите срещу разпространението на тези лъжливи твърдения", подчертава Дерипаска в изявлението, като допълва: "Ще се отнеса безкомпромисно към всякакви опити за създаване и разпространение на фалшиви информационни потоци, използвайки всички законови мерки и ще защитавам честта и достойнството си в съда."

Според "Форбс" Дерипаска притежава нетно богатство в размер на 6,7 млрд. долара.

Разследването на Навални е използвало открити източници и данни, включително и снимки и видеоклипове в "Инстаграм", публикувани от жена на име Настя Рибка, която е написала книга за работата си като проститутка.

В интервю за руска телевизия през миналата година Рибка заяви, че е била наета от модна агенция, за да прекара известно време на яхтата на Дерипаска. В разследването на Навални се твърди, че воаяжът на яхтата може да е свързан с твърденията за намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г.

Навални отговори на Дерипаска в "Инстаграм", като написа: "Какво наричате лъжливи обвинения? Не беше ли вицепремиерът Приходко на борда на вашата яхта? Не летя ли дотам с вашия самолет?"