Лидерът на руската опозиция Алексей Навални публикува видео разследване, в което твърди, че руският олигарх Олег Дерипаска е действал като посредник между бившия шеф на предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп - Пол Манафорт, и руският вицепремиер Сергей Приходко, съобщава "Асошиейтед прес".

Пол Манафорт, който беше шеф на предизборния щаб на Тръмп в средата на 2016 г., е заподозрян, че е предложил информация за предизборната кампания на свързания с Кремъл олигарх Олег Дерипаска. Офертата беше видяна във Вашингтон като доказателство за предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори, в които Тръмп излезе победител.

В разследването си Навални посочва, че е открил следата във видеоклип, публикуван в социалните мрежи от жена, самоопределила се като "секс ловкиня", на което видео са заснети Дерипаска и руският вицепремиер Сергей Приходко на борда на яхта през август 2016 г.

През юли 2016 г. Манафорт е предлагал тайни информации на Дерипаска за напредъка на предизборната кампания на Тръмп по имейл, разкриха още през миналата година американските медии.

Навални арестуван край Кремъл мигове след появата си на протеста

Навални арестуван край Кремъл мигове след появата си на протеста

Проснаха го на паважа и го натикаха в патрулка

Разследването на Навални твърди, че кадрите от срещата на Дерипаска с Приходко на яхтата, който от повече от две десетилетия е външнополитически съветник на висшето руско държавно ръководство, доказват ролята на олигарха като канал между предизборния щаб на Тръмп и Кремъл.

"Това е така, защото тези тайни информации всъщност са били за Путин, Кремъл, Федералната служба за сигурност (ФСБ)", обяснява Навални във видеото.

"Дерипаска просто предава, като агент, тази информация на Путин. Той в крайна сметка е много приближен до Путин", добавя опозиционния лидер.

Централната избирателна комисия не разреши на Навални да участва в президентските избори през следващия месец, в които Путин се очаква безпроблемно да спечели четвърти мандат.

Путин се стреми да бъде доживотен император, изригна Навални

Путин се стреми да бъде доживотен император, изригна Навални

Разкритикува остро руският президент