Руската Дума - парламентът на страната, спря за неопределено време излъчването на живо на пленарните заседания, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се защити информацията от "нашия враг", обясни председателят на групата на пропрезидентската партия "Единна Русия" Владимир Василиев пред военната телевизия "Звезда".

Решението идва в момент, когато долната камара на парламента обсъжда теми, свързани с войната в Украйна.

Тези въпроси, които изискват чувствителна дискусия в тесен професионален кръг, не трябва да стават достояние за нашия враг, подчерта той.

Руският генерал Армагедон: Ситуацията на Херсон е напрегната

Руският генерал Армагедон: Ситуацията на Херсон е напрегната

Москва трябва да вземе трудни решения

Русия използва термина "специална военна операция", за да опише това, което Украйна и нейните западни съюзници твърдят, че е имперска и завоевателна война. От своя страна Москва твърди, че Западът води прокси война срещу нея, като удря икономиката ѝ със санкции и предоставя на Украйна финансови средства, оръжия и разузнавателна информация.

Вследствие на решението нямаше пряко излъчване на сайта на Думата или в социалните медии на заседанието във вторник, на което депутатите трябваше да разгледат доклада на вицепремиера Марат Хуснулин относно "евакуацията" на цивилни в Русия от окупираната Херсонска област в Украйна, където украинските сили водят контранастъпление.

Те също трябваше да разгледат проектозакон, който ще позволи на Министерството на отбраната да мобилизира лица, извършили тежки престъпления, във въоръжените сили, отменяйки съществуваща забрана за включване на престъпници в армията.

Евакуацията в Херсон била необходима за "прочистване" на територията

Евакуацията в Херсон била необходима за "прочистване" на територията

Пращат хората "за почивка и възстановяване в Русия"

Депутатът Андрей Свинцов обясни, че забраната за излъчване е наложена, защото повечето обсъждани в момента въпроси са свързани със "специалната военна операция". Той увери, че публичните предавания на живо ще бъдат възобновени, след като операцията приключи.

"Депутатите задават въпроси и получават доста откровени отговори. Разбираме, че може да има чувствителна информация от представители на правителството, от депутати", поясни Свинцов.

Новината идва в момент, когато армейският генерал Сергей Суровикин, който преди малко повече от седмица беше назначен за командващ на обединената група руски сили в Украйна, нарече ситуацията на Херсонското направление напрегната и заяви, че не изключва "вземането на трудни решения".