На Рождество Христово руският патриарх Кирил отново нарече руснаците и украинците един народ. В събота руските агенции разпространяват пространно интервю на патриарха за телевизионния канал "Россия 1", а за разлика от друг път тържественото му слово от богослужението е на второ място, дори и на официалния сайт на руската православна църква.

"Те са един народ, който е излязъл от кръщелния купел на Киев, но са много голям народ. От Бяло до Черно море. И тази огромност - тя винаги е предизвиквала страхове, завист от страна на другите", заявява Кирил, според когото още от древни време външни сили работят за разделяне на този народ. 

Прави впечатление, че думите "от Бяло до Черно море" се цитират от РИА Новости, но не и ТАСС.

Руската държава е тази, която защитава традиционните ценности и моралните принципи на законодателно ниво, днес играе особена роля в света и се бори "за бъдещето на цялото човечество", заявява още патриарх Кирил. 

Отказът на Европа от традиционните християнски, морални ценности и насърчаването на джендър идеологията водят до "апокалиптична перспектива" и заплаха от самоунищожение на обществото, а процесът на деградация на западния свят няма да спре от само себе си - само ако настъпят сериозни катаклизми, тълкува позиционирането на Русия като спасител на човешкия свят руският патриарх.

За първи път от 2001 година Путин посрещна Коледа зад стените на Кремъл

За първи път от 2001 година Путин посрещна Коледа зад стените на Кремъл

Президентът присъства на службата сам

"Нашата борба за морални принципи, нашата борба за запазване на вярата е борба за бъдещето на цялото човечество, за живота на света - нищо по-малко. Ние се борим за живота на света. Ние се борим за жизнеността на човешката цивилизация. И докато тази работа и тази вяра продължават, надеждата за бъдещето ще се запази. В този смисъл, разбира се, нашата страна има много специална роля", казва патриархът.

Според патриарха в момента в Украйна се прави всичко възможно, за да може "в очите на украинците руският народ и руснаците да станат друг народ". Но Православната църква трябва да направи всичко възможно, за да гарантира, че украинците и руснаците няма да станат врагове.

Но озападнячването на Украйна и стремежът й да стане част от западния свят заплашват страната със загуба на идентичността й, дехристиянизация и потапяне в "моралния релативизъм", който се е превърнал в част от културата и политиката на Запада. Той уточнява все пак, че не се ангажира да преценява дали курсът, поет от Киев, е правилен или грешен от политическа гледна точка, като отбеляза, че преценява всичко "единствено от пастирска гледна точка".

Той отбеляза, че Русия се превръща в "духовно силна общност" и колкото повече негативен натиск се оказва върху нея от чужбина, толкова по-силни стават руснаците. По думите на патриарха, той "се чувства като пастир" и когато се среща с хора на различни позиции и с различни звания, вижда, че трудностите не ги отслабват.

Предстоятелят на Руската православна църква приветства приетите неотдавна в Русия закони за защита на традиционните духовни ценности и за забрана на пропагандата на хомосексуализма и педофилията.

Целта на законите, които се приемат, е държавата да определи своето отношение към морала и към явления, които престават да бъдат вид норма в другите общества. Патриарх Кирил утвърждава, че държавата не репресира хората, а заявява своята морална позиция, а това е изключително важно. "И фактът, че днес Русия, руската държава и руските власти са заели тази позиция, показва, че моралните въпроси, въпросите на духовния живот на хората не са безразлични за съвременните руски власти", заявява патриархът.

Путин похвали Руската православна църква за подкрепата ѝ във войната

Путин похвали Руската православна църква за подкрепата ѝ във войната

Руският лидер изтъкна огромния градивен принос на Църквата за обединяване на обществото

Много по-кратко е словото на патриарха от тържествените богослужения в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва поредица от Рождественски богослужения по случай празника. Не е пропуснал обаче да направи отклонение и да засегне темата с войната в Украйна.

Патриарх Кирил призовава богомолците да се помолят и за "нашите братя в Украйна" с допълнението, - които днес са изгонени от Киево-Печерската лавра, лаврата, която от векове е пазител на истинското, неподправено православие... Нека се молим за нашите братя и сестри, изповядващи Христовата вяра през ХХІ век. Нека бъдем с тях днес, с техните изпитания - нашата молитва и демонстрация на нашата солидарност и любов към тях. И ние вярваме, че всички тези дяволски изкушения ще отминат и един ден, с течение на времето, мнозина ще си спомнят за жалките опити да се унищожи каноничната Православна църква в Украйна с ирония, а може би и с усмивка. Нека се молим за нашите братя и сестри в Украйна. Да се помолим за нашата страна, за руската държава, за властите, за армията..."