Президентът Владимир Путин похвали Руската православна църква за подкрепата на руските сили, които се бият в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Това се случи по време на послание по случай православната Коледа по Юлианския календар, предназначено да обедини хората зад неговата визия за модерна Русия.

Кремъл публикува съобщението на руския лидер, след като на Бъдни вечер той присъства сам на службата в Благовещенската катедрала в Московския Кремъл, вместо да се присъедини към други богомолци в публично честване.

В своето Путин заявява, че вижда Руската православна църква като важна стабилизираща сила за обществото във време, което той определи като исторически сблъсък между Русия и Запад по отношение на Украйна и други въпроси.

"Дълбоко удовлетворяващо е да се отбележи огромният градивен принос на Руската православна църква и другите християнски вероизповедания за обединяването на обществото, запазването на историческата ни памет, възпитанието на младите хора и укрепването на института на семейството", посочва президентът.

"Църковните организации дават приоритет на подкрепата на нашите воини, участващи в специалната военна операция (в Украйна). Такава мащабна, сложна и наистина безкористна работа заслужава искрено уважение".

Руският патриарх призова за Рождественско примирие

Руският патриарх призова за Рождественско примирие

Много от украинците отбелязаха Рождество по западния календар

Вчера започна разпореденото от Путин 36-часово прекратяване на огъня по случай коледните празненства.

Украинските власти обаче реагираха негативно на идеята за прекратяване на огъня за Коледа.

Украинският президент Володимир Зеленски я нарече "опит за спиране на украинската офанзива в Донбас", а западните съюзници на Киев заявиха, че разглеждат предложението за примирие от Путин като опит за получаване на "глътка въздух" на фона на буксуващата война на Путин.

Така, вчера продължи размяната на артилерийски огън между двете воюващи страни.

Въпреки че много православни християни празнуват Коледа на 7 януари, подкрепата на Руската православна църква за войната на Москва в Украйна разгневи голяма част от украинските православни вярващи и разцепи световната православна църква.

За първи път от 2001 година Путин посрещна Коледа зад стените на Кремъл

За първи път от 2001 година Путин посрещна Коледа зад стените на Кремъл

Президентът присъства на службата сам

От 260 милиона православни християни в света, около 100 милиона са в самата Русия, а някои от живеещите в чужбина подкрепят Москва.

Други обаче са категорично против и отхвърлят твърдението на Москва, че нейното нахлуване на 24 февруари миналата година е било с цел осигуряване на собствената ѝ сигурност и тази на рускоговорящото население в Украйна.

В Украйна има около 30 милиона православни вярващи, разделени между Украинската православна църква на Московската патриаршия и две други православни църкви, едната от които е автокефалната или независима Украинска православна църква.

По време на петъчната служба Московският патриарх Кирил разкритикува Украйна за репресиите срещу клона на православната църква с дългогодишни връзки с Москва.