Московският и на цяла Русия патриарх Кирил призова за прекратяване на огъня и установяване на коледно примирие в Украйна и Донбас.

Призивът на патриарха е публикуван на уебсайта на Руската православна църква тази сутрин. Самият призив е изключително конкретен и посочва дори времето от - до, в което да замлъкнат оръжията.

"Аз, Кирил, патриархът на Москва и цяла Русия, призовавам всички страни, участващи в междуособиците, да прекратят огъня и да сключат коледно примирие от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, за да може православният народ да присъства на службите на Бъдни вечер и Коледа."

Руският патриарх: Всички грехове се опрощават, ако ви убият в Украйна

Руският патриарх: Всички грехове се опрощават, ако ви убият в Украйна

И православната църква в помощ на частичната мобилизация на Путин

Православната църква по източния календар отбелязва Рождество Христово на 6 и 7 януари, като по този календар е и Украйна. Тази година обаче много от украинците се присъединиха към отбелязването на празника по западния календар на 24 и 25 декември.

Въпреки това утре и вдругиден ще бъдат отново празнични в Украйна. Вчера пресслужбата на Украинската православна църква (УПЦ) съобщи, че нейният глава митрополит Епифаний ще отслужи служба по случай Рождество Христово в катедралния храм "Успение Богородично" на Киево-Печорската лавра. Преди това в тази катедрала са служили само свещеници от Украинската православна църква, която се ръководи от Московската патриаршия. От УПЦ МП не уточняват дали службите в Успенския катедрален храм ще се провеждат редовно.

В края на миналата година Службата за сигурност на Украйна извърши многобройни претърсвания в помещенията, ползвани от УПЦ. От СБУ съобщиха, че целта на тези мерки е била да се провери дали помещенията на епархиите се използват като "клетки на руския свят", дали в помещенията на УПЦ се укриват граждани на държавата-агресор и дали там се съхраняват забранени предмети оръжия и взривни вещества и пропагандни материали.

В същото време все още се водят дискусии за това дали УПЦ наистина е станала независима от Москва, както бе обявено. Много епископи и свещеници не подкрепят отделянето на УПЦ от Москва и опитите за обявяване на независимост датират от десетилетия.

Киево-Печорската лавра официално се регистрира като украински манастир

Киево-Печорската лавра официално се регистрира като украински манастир

Решение на спора с Москва