Киево-Печерската лавра е официално регистрирана като манастир в рамките на Православната църква на Украйна.

Това съобщи в изявление до украинските медии заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ-ПЦУ Евстратий Заря.

"На 1 декември 2022 г. е регистриран уставът на Киево-Печерската лавра "Свето Успение Богородично" (мъжки манастир) на Украинската православна църква (Православната църква на Украйна). Информацията за това юридическо лице като част от Поместната църква е включена в Единния държавен регистър на 2 декември", се казва в изявлението.

Владимир Зеленски обяви духовната независимост на Украйна

Владимир Зеленски обяви духовната независимост на Украйна

Това е лоша новина за Руската православна църква

На практика това означава, че има юридическо лице, което може да получава църкви и помещения за ползване. Следователно се създава възможност монасите и вярващите да изберат кого да следват.

"За да се възстанови историческата справедливост, за да се преодолеят последиците от неканоничното подчинение на украинската светиня на Московската патриаршия, Светият синод на ПЦУ на заседанието си от 23 май 2022 г. (решение № 30) реши да създаде в структурата на Поместната църковна религиозна организация - мъжки манастир "Свето Успение Богородично Киево-Печерска лавра", - обяснява Заря.

След това Синодът възложи на Негово Блаженство митрополит Епифаний да се обърне към Кабинета на министрите на Украйна с молба за предоставяне на един от храмовете на Лаврата в горната му част за богослужения, както и на някои помещения за монашески дейности.

В Киевско-Печорската лавра откриха хора със съветски паспорти и 100 хиляди долара

В Киевско-Печорската лавра откриха хора със съветски паспорти и 100 хиляди долара

50 монаси са разпитани с полиграф

Митрополитът на Киев и цяла Украйна ex officio е свещеник-архимандрит, т.е. каноничен и духовен водач на Киевската лавра. Също така с решение на Синода митрополит Епифаний е назначен за ръководител на манастира като юридическо лице.

Припомняме, че в петък, 2 декември, украинският президент Володимир Зеленски наложи санкции срещу викария на Киево-Печерската лавра Павло (Лебедя). Бившият депутат Вадим Новински също е включен в списъка.

Украинските спецслужби претърсват Киевско-Печорската лавра

Украинските спецслужби претърсват Киевско-Печорската лавра

Търсят връзки с руските служби

В четвъртък, 1 декември, Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна проведе заседание, на което бяха разгледани многобройни факти за връзки между определени религиозни кръгове в Украйна и Русия. Правителството ще изготви проектозакон, който ще изключи възможността за дейност на подобни религиозни организации в страната.