Аргументите, с които САЩ обосновават закриването на руското генерално консулство в Сиатъл, показват, че така нареченият "случай Скрипал" е само предлог за експулсирането на руски дипломати от САЩ. Това коментира посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов.

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

Затварят руското консулство в Сиатъл

Вчера американските власти обявиха експулсирането на 60 руски дипломати заради шпионаж, както и закриването на руското консулство в Сиатъл. Закриването на консулството американските власти обясниха не само с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, но и с неговата географска близост с "една от базите на подводници", а също така и завод на "Боинг".

"Официални представители на администрацията открито обосноваха закриването на руското генерално консулство на Русия с неговата "близост до базата на подводници и производствени мощности на Боинг". Каква е връзката със случая с отровения британски агент Сергей Скрипал и дъщеря му", запита в профила си във "Фейсбук" Антонов.

"Липсата на всякакви доказателства в подкрепа на обвиненията от страна на Вашингтон и Лондон по наш адрес не може да не породи подозрения за тясна координация и съвместно планиране на случилото се", добави руският посланик.

Наглото нападение на Русия срещу Скрипал пречи да има по-добри отношения със САЩ

Наглото нападение на Русия срещу Скрипал пречи да има по-добри отношения със САЩ

Това обявиха от Белия дом

"Вътрешните проблеми, от които Вашингтон и Лондон се опитват да отклонят вниманието с "руската заплаха", няма да изчезнат. Нашите опоненти не харесват силна и мощна Русия, чиито способности наскоро бяха демонстрирани", заключи Антонов.

Бившият служител на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени в Солсбъри на 4 март. Великобритания обвини Русия, че е извършила нападението с нервнопаралитично вещество новичок.