Русия подготви нов учебник по история за 11. клас с официална версия за войната в Украйна, която руските власти наричат "специална военна операция".

Новият учебник по история за 11. клас на руските училища е готов, заяви руският министър на образованието Сергей Кравцов, цитиран от "Интерфакс". Този учебник е подготвен от министъра на културата Владимир Медински и ректора на МГИМО Анатолий Торкунов, съобщи Интерфакс.

По думите на министъра на образованието Сергей Кравцов в учебника ще бъдат обхванати всички причини за началото на нахлуването на руските войски в Украйна. Освен това в него се планира да се обединят в един курс общата и руската история, на която ще бъде отредена ключова роля в учебника.

Учебникът ще бъде готов до предстоящия 1 септември и че ще бъде доставен масово в руските училища до учебната 2024-2025 г.

Миналата седмица руското издание "Медиазона" разгледа новите учебници за четвърти клас по темата "Светът около нас". В учебника са включени елементи от историята.

В сравнение с предишното издание на учебника са изчезнали препратките към Киев в параграфите за историята на Киевска Рус.

По-специално, ако в изданието от 2021 г. се посочваше, че "Сказание за отминалите години" е написано от Нестор, монах от Киево-Печерския манастир, то в новата версия Нестор просто е посочен като монах. Също така в старата версия на учебника се казва, че княз Владимир е покръстил целия народ в Киев, а в новата версия - "в столицата". А "след смъртта на Олег княз Игор започва да управлява в Киев" се превръща в "след смъртта на Олег Русия се управлява от княз Игор".