Открит е малък теч на радиация от съветската атомна подводница, потънала преди 30 години, заявиха норвежки изследователи, но това не представлява риск за хората или рибите, съобщава АП.

Хилде Елис Хелдал от Норвежкия институт за морски изследвания заяви, че нивата "не са тревожно високи". Институтът коментира, че констатациите са около 100 бекерела (Bq) на литър, за разлика от около 0,001 Bq на литър другаде в Норвежко море.

Няколко проби, взети във и около вентилационен канал на подводницата, съдържат много по-високи нива на радиоактивен цезий, отколкото обикновено се намира в Норвежко море, се казва в изявление на института. Въпреки това, други проби от същия канал не съдържат повишени стойности.

"Взехме проби от вода от този конкретен канал, защото руснаците са документирали изтичания тук и през 90-те години, и по-скоро през 2007 г. Така че не бяхме изненадани да открием високи нива тук", допълва Хелдал, ръководител на експедицията.

"Това, което открихме има много малко влияние върху норвежката риба и морски дарове. Като цяло нивата на цезий в Норвежко море са много ниски и тъй като останките са толкова дълбоко, замърсяването от "Комсомолец" се разрежда бързо." Институтът допълва, че няма много риба в района, където се намира подводницата.

Съвместна норвежко-руска експедиция потегли в събота от Тромсьо, Северна Норвегия, към Арктическия Баренцово море, където подводницата "Комсомолец" потъва на около 1700 метра през 1989 г.

Четиридесет и двама от 69-те моряци загиват в пожар, а ядреният реактор на подводницата и две ядрени бойни глави са все още на борда.

Норвежкият изследователски кораб "Г.О.Сарс" пристигна на място в неделя и изпрати подводница с дистанционно управление, която направи измерванията, които ще бъдат анализирани допълнително на по-късен етап.

Норвегия не е засякла повишаване на радиацията след пожара в подводницата на Русия

Норвегия не е засякла повишаване на радиацията след пожара в подводницата на Русия

"Извършихме проверки и не наблюдаваме твърде високи нива на радиация в района"