Възобновяването преговорите между официалните делегации на Русия и Украйна в онлайн режим е насрочено за 21 март, понеделник, пише "Украинская правда"

"Онлайн среща на официалните делегации на Украйна и Руската федерация е планирана за 21 март", пише вестникът, позовавайки се на "високопоставени източници". Изданието цитира и думите на ръководителя на парламентарната фракция на управляващата в Украйна партия "Слуга на народа" Дейвид Арахамия, който казва, че преговорите продължават всеки ден. "И днес също. На ниво експертни групи," уточнява той.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна и участник в преките преговори с Русия,в четвъртък заяви, че позицията на Москва в преговорите с Украйна "се е смекчила". Той е заявил това в интервю за полските медии, а думите му цитира УНИАН.

Темата за предоставяне на неутрален статут на Украйна е една от ключовите на преговорите, по която страните успяха максимално да сближат позициите си, каза в петък Владимир Медински, помощник на президента на Русия, ръководител на руската делегация, цитиран от РИА Новости. Засега няма потвърждение на тази информация от украинска страна.

Според Медински руската страна е "някъде по средата" по въпроса за демилитаризацията на Украйна.

По рано президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи приоритетите, които страната отстоява при преговорите с Русия - спиране на войната, възстановяване на териториалната цялост, гаранции за сигурност, съобщи Укринформ.

Също така стана ясно, че украинската страна е отхвърлила настояването на Кремъл да приеме неутрален статут по модела на Австрия и Швеция.