От началото на войната в Украйна, един от участниците, който се споменава като активно ангажиран и играещ пагубна роля в конфликта, е така наречената група Вагнер - частната военна компания, която се превърна в основната сила на Русия нахлуването на правителството и наскоро беше определен като транснационален терорист от САЩ и Европа, пише Ана Круглова в статия за The International Centre for Counter-Terrorism (ICCT), публикувана и на страницата на European Parliamentary Research Service (EPRS).

Руското правителство винаги е отричало тази връзка, предпочитайки да поддържа връзките с групата Вагнер и нейния бивш лидер Евгений Пригожин (който загина в самолетна катастрофа на 23 август) на неофициално ниво, предоставяйки му подкрепа и все пак отричайки всяка пряка връзка. Ситуацията се промени през юни 2023 г., когато Евгений Пригожин нареди на войските си да започнат да се придвижват към Москва, заплашвайки да превземе столицата, ако исканията му за оставката на руското висше военно командване и министъра на отбраната не бъдат изпълнени.

Тази инициатива, въпреки че не доведе до смяна на режима, имаше няколко резултата. Първо, руското правителство официално потвърди връзката си с групата Вагнер. Второ, инцидентът очевидно се превърна в шок за Путин и неговите съюзници. Пригожин и неговият персонал бяха освободени без никакво наказание за това, което беше обозначено като опит за преврат и акт на държавна измяна, което изглежда доста нетипичен начин за режима да се справя с враговете си. Твърди се, че този инцидент и липсата на съпротива от страна на руските силовилки, които се смятат за основата на режима на Путин, показаха на президента, че позицията му не е толкова силна, колкото му се искаше да мисли.

Въпреки че групата Вагнер стана първата група, която влезе в пряка конфронтация с режима, тя не е единствената група, която е недоволна от руското правителство и начина му да води война в Украйна. Според изследователи от Нова Америка има сериозни доказателства, които предполагат, че групата Вагнер има връзки с руски крайнодесни групи, чиито членове се бият заедно с Вагнер. Една от тези групи е Руското имперско движение (РИД). Те са едни от така наречените ултрапатриоти - свободен конгломерат от крайнодесни, националистически и имперски групи, които настояват за провеждане на по-активна и агресивна военна кампания в Украйна, включително възможно използване на ядрени оръжия. В тази статия се обсъжда ролята на РИД във войната срещу Украйна и настоящите и бъдещи отношения на групата с руското правителство, особено в контекста на опита за преврат на групата Вагнер през юни 2023 г.

Какво е Руското имперско движение?

Създадено през 2002 г., РИД първоначално остава неясно, привличайки много малко внимание. Въпреки че насърчава идеята за възстановяване на монархията в Русия, групата не намира голяма подкрепа от местното население. Нещата обаче се промениха през 2014 г. с началото на конфликта в Донецк и Луганск и последвалото руско анексиране на Крим. Конфликтът от 2014 г. беше подкрепен от РИД, които вярват в идеята за възраждането на Руската империя. Те вярват, че Украйна не е независима държава, а е част от Русия и трябва да бъде върната. През 2014 г. групата създаде военно крило, наречено Имперски легион, за да се бие в зоната на конфликта. Има информация, че най-малко шестима членове на РИД са убити по време на този конфликт.

Когато кризата от 2014 г. в Украйна навлезе в замразена фаза, РИД бяха изключително разочаровани, че руското правителство не продължи кампанията и не анексира Донецка и Луганска области, което те възприеха като предателство към каузата.

Новият етап от развитието на кризата и превръщането й в пълноценна война беше подкрепен от РИД. Групата изрази задоволство от решението на Путин да направи това, което според тях трябваше да бъде направено отдавна. Малко след това групата започна още по-активно да популяризира услугите на своето обучение и също така обяви възраждането на Имперския легион (който беше неактивен, след като през 2014 г. навлезе в замразена фаза), призовавайки доброволци да се присъединят или, ако не могат, да подкрепят тяхната кауза финансово. На тези без военен опит те обещаха да бъдат обучени, за да ги подготви за бойното поле.

Както споменахме по-рано, изглежда, че РИД участва активно в боевете в Украйна заедно с Вагнер. Въпреки това, за разлика от бойците на Вагнер, повечето от които са бивши затворници, техните членове имат както военен опит, така и силна мотивация да участват във войната. В светлината на неуспешния преврат на Вагнер и смъртта на неговия лидер, въпросът е как тези събития биха повлияли на бъдещето на РИД и отношенията му с руското правителство?

По руския Първи канал мечтаят за Руска империя в Централна Европа

По руския Първи канал мечтаят за Руска империя в Централна Европа

Докато руските войски вече година и половина са окопани в Украйна

РИД и руското правителство: съперници или съюзници?

Групата се представя като опозиция на сегашното руско правителство. В продължение на години от създаването на акаунта си в руската социална медия ВК, групата прави много негативни коментари по отношение на управляващата партия и лично Владимир Путин, обвинявайки ги за съсипването на страната.

Руското правителство, за разлика от САЩ и Канада, които определиха РИД като терористична група през 2021 г., не я вижда като такава и твърди, че актът на определяне е чисто политически. Въпреки това лидерът на РИД Станислав Воробьов, с когото разговарях през лятото на 2021 г., твърди, че правителството все още ще третира РИД като заплаха. Например централата им редовно е посещавана от агенти на ФСБ, уебсайтът им ще бъде свален като екстремистки материали и ще бъдат образувани наказателни дела срещу нейни видни членове като Дина Гарина.

В този контекст не изглежда, че РИД и правителството могат да имат някакъв потенциал за приятелски отношения. Освен това разочарованието на групата нарасна още повече, след като Путин не се включи в пълномащабна конфронтация с украинското правителство през 2014 г. С началото на войната в Украйна през 2022 г. може да се предположи, че РИД е променила мнението си за руското правителство. Отчасти това е вярно - както споменахме, РИД изразиха дълбокото си задоволство от решението на руското правителство най-накрая да си върне "тяхната земя". Също може да се забележи, че има много по-малко критики, изразени по отношение на руската вътрешна политика, отколкото преди. Въпреки това на своя уебсайт РИД продължава да изразява недоволството си от това, което те виждат като твърде мек подход, възприет от руското правителство, където те призовават за активни мерки и пълно превземане на Украйна. Нещо повече, РИД дори започна да нарича Украйна - Окрайна. Това е препратка към една от етимологичните теории, която твърди, че думата Украйна произлиза от думата "окрайна", което означава "в покрайнините".

В настоящия политически климат в Русия изразяването на критика към правителството е опасно, но изглежда, че РИД не е засегнат от нито един от новите репресивни закони (напр. закона за "дискредитацията на руската армия", който по същество затваря всеки, който критикува войната - или дори да я нарича "война", а не "специална военна операция"). Причината за това може да е, че връзката между РИД и руското правителство надхвърля привидната взаимна неприязън.

През зимата на 2022/2023 г. имаше поредица от инциденти в Испания, където редица нейни служители, както и посолствата на Украйна и САЩ получиха пакети с бомби. По-късно се разбра, че бомбите са направени и изпратени от 74-годишен мъж. Въпреки това, според разследване на New York Times, базирано на интервюта с испански следователи и американски служители, се смята, че атаките може да са били организирани от РИД, която има силни връзки с крайнодесни движения в Испания и цяла Европа. Освен това Фиона Хил, старши директор за Европа и Русия в Съвета за национална сигурност на Белия дом в администрацията на Тръмп, каза, че приликата между атаките в Испания и други атаки в Европа, за които е потвърдено, че са организирани от ГРУ, предполага, че РИД е действал по инструкции и насоки от агенцията. Целта на тази кампания беше ясна - тя беше да сплаши Европа и да изпрати посланието, че нейната подкрепа за Украйна ще има последствия.

Този инцидент изглежда е продължение на приетата от руското правителство стратегия в Европа. Тя имаше тенденция да използва местни движения, например чрез финансиране на предизборни кампании на крайнодесни групи, за да изгради опорна база за своята идеология на европейския континент и в същото време да създаде опозиция на демократичното управление. Когато става въпрос за групи като РИД, която е базирана в Русия, правителството им позволява да съществуват (т.е. членовете на групата не се арестуват и дейностите на групата не се спират) на нейна територия в замяна на използването им като пълномощници в чужбина. Ползата от тях, според Фиона Хил, е да "създаде правдоподобна възможност за отричане" за тайни операции. Тази връзка между правителството и крайнодесните е доста иронична, тъй като едно от официалните оправдания за войната в Украйна е нейната "денацификация".

Определянето на групата като терористична обаче създава явни пречки пред ефективната й дейност в чужбина. Активите на РИД бяха замразени и нейните членове и/или симпатизанти, живеещи в чужбина, бяха подложени на по-строг контрол от страна на европейските и американските сили за сигурност и възможността им да пътуват беше ограничена. Това ги прави все по-трудни за работа и при тези обстоятелства РИД може скоро да загуби своята полезност за руското правителство и като следствие - своята гаранция за сигурност.

The Spectator вижда в България изнесена база за шпиони на Путин

The Spectator вижда в България изнесена база за шпиони на Путин

Определя я като най-надеждния васал във Варшавския договор на Кремъл по време на Студената война

РИД и руското правителство: бъдещи отношения

Изглежда, че групата осъзнава, че в крайна сметка може да загуби своята полезност за правителството. В интервю един от членовете на РИД, който също се бие в Украйна, коментира отношенията между руското правителство и различни групи на бойното поле като групата Вагнер и неонацистка група, наречена Русич. Той каза, че тези, които се бият там, разбират, че те ще бъдат необходими само докато войната продължава и след като тя приключи, е вероятно всички те просто да бъдат "изхвърлени", както се случи преди това с войници, които се бият в Чечня или Афганистан. Тогава, каза той, това означава, че бойците трябва да се обединят, да си сътрудничат и да се погрижат за бъдещето си сега, за да са сигурни, че "няма да се отърват от тях по-късно". Не стана ясно какво точно има предвид. Събитията от юни 2023 г. обаче придават на този коментар нов обрат.

Според руския анализатор Джейд Макглин руското правителство се страхуваше от този сценарий дори преди опита за преврат на групата Вагнер. Тя цитира един от руските депутати Олег Матвейчев, който през февруари 2023 г. изрази опасенията си относно възможността за преврат. Той каза следното: "Ситуацията все още не е толкова критична, но 2023 г. ще бъде много опасна." Ултрапатриотите са "единствената опасност за нашата държава". Матвейчев прогнозира, че тези групи могат да обединят усилията си и да предложат свой собствен кандидат за изборите в Русия през 2024 г. Както обикновено, ще има фалшифициране на резултатите от изборите, твърди той, което може да насърчи групите да реагират по-насилствено. Това може да доведе до повторение на сценария от Майдана, който, ако бъде подкрепен от руските военни и ръководители на силите за сигурност, може да доведе до сваляне на управлението на Путин.

След опита за преврат РИД публикува няколко коментара в социалните си медии, изяснявайки позицията си по въпроса. Групата подчерта, че в този конфликт те не подкрепят нито Путин, нито Пригожин. Те вярват, че Пригожин, ако вземе властта, ще бъде просто още една версия на Путин и няма да представлява добра алтернатива за Русия. РИД са убедени, че тези събития наистина са само началото на нови атаки срещу режима. От юни РИД публикува коментари относно потенциално сътрудничество с други крайнодесни групи, например Клуба на гневните патриоти - невоенна група от националистически руски политици, които се застъпват за по-твърд подход в Украйна. Групата отрече всякакви перспективи за сътрудничество с клуба, виждайки ги като левичари. Те обаче приветстват сътрудничеството с групи, които споделят тяхната идеология за православното християнство, съчетана с крайнодесни възгледи.

Малко вероятно е РИД, въпреки публичните си изявления, да се опита да предприеме каквито и да било активни стъпки, за да се противопостави открито на руското правителство, особено след новината за смъртта на лидера на Вагнер Евгений Пригожин - което вероятно би се считало за предупреждение за всякакви други участници, които желаят открито да предизвикат режима. Освен това процентът на промонархистите в Русия е много нисък (само 3%). Освен това нейната антисъветска, антикомунистическа реторика вероятно ще отблъсне по-възрастното население, което може да споделя някои от възгледите на групата, но като цяло изпитва носталгия по СССР.

Това прави тяхната потенциална популярна база за подкрепа в случай на военен преврат доста малка. Въпреки това, фактът, че РИД сега говори за възможно сътрудничество с други местни групи, наистина сигнализира за повишаване на надеждите им да получат дял от властта, ако се появи друга коалиция от анти-Путин и провоенни сили. Като се има предвид солидният военен опит на нейните членове, те вероятно ще получат това обещание в замяна на участие в преврат. Това може да се случи и ако руското правителство реши да спре да използва РИД като прокси и да лиши групата от предполагаемия имунитет. Така в една от последните публикации на групата тя информира своите абонати, че един от членовете им е арестуван за организиране на публична лекция за опита за преврат на Вагнер без официално разрешение.

Дотогава групата вероятно ще остане фокусирана върху военната си кампания в Украйна. От една страна, това е ключова част от тяхната идеология и представлява почти свещена мисия за членовете. От друга страна, активната роля на РИД в офанзивата би послужила като добра точка за преговори между тях, други крайнодесни групи и самото руско правителство.

Пактът Молотов-Рибентроп от 1939 г. и войната на Путин за Украйна
Обновена

Пактът Молотов-Рибентроп от 1939 г. и войната на Путин за Украйна

Путин много иска да е като Сталин, да заграби чужди територии и да му се размине