Бившият вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков и по-точно отношението на Белия дом към него е тема, с която се занимава в момента Външното разузнаване на Руската федерация (СВР РФ).

Тази сутрин и държавната ТАСС и много други агенции публикуват разпространено от службата прессъобщение. В момент, в който е явен провалът на разузнаването на Руската федерация, непрехванало плана на украинската армия да навлезе в Курска и Белгородска област, обсъждането на евентуалните наследници на настоящия президент напълно се вписва като опит за отклоняване на вниманието, отчитане на дейност пред Кремъл и продължаване на информационната операция за разколебаване на имиджа на властта в Киев.

Според СВР САЩ счита за подходящ кандидат, който да смени президента Володимир Зеленски, именно Арсен Аваков. Обяснява се, че сред силните страни, които американците виждат, са здравите му връзки с украинските националистически организации и съхранените контакти с лидери на страни от Европа.

Отбелязва се също, че според Белия дом това "ще позволи на Запада да се подготви по-добре за евентуалното начало на преговори с Русия за разрешаване на конфликта".

В прессъобщението и тезите си от руското външно разузнаване днес продължават сюжета в руския пропаганден наратив както за пълното подчиняване на властта в Киев на интересите на САЩ и марионетното правителство, така и за нелегитимността на Володимир Зеленски, чийто мандат изтече по-рано тази година. Освен това с тези тези се дават и бъдещи аргументи на Кремъл отново да отхвърли възможности за преговори за мир.

Руски военни скрили от Путин, че Киев готви настъпление в Курск

Руски военни скрили от Путин, че Киев готви настъпление в Курск

Властите съобщиха за евакуация на хора от зоната на бойните действия

В разузнаването са напълно убеден, че в американския елит расте недоволството към Зеленски, както сред републиканците, така и сред демократите - основно заради съмнения в смисъла на разходването на милиарди долара военна помощ. Зеленски предприема безумни стъпки, с които заплашва да изведе ескалацията извън пределите на Украйна. Ситуацията в Курска и Белгородска област разузнавачите описват като "трескаво търсене" от страна на Зеленски да стабилизира своите властови позиции след изтичането на пълномощията му на 20 май тази година.

В настоящата ситуация Вашингтон проучва варианти за замяна на украинския лидер с "по-управляема и по-малко корумпирана фигура, която би удовлетворила мнозинството западни съюзници". Това, смята Белия дом според руското разузнаване, ще позволи на Запада да се подготви по-добре за евентуалното начало на преговори с Русия за разрешаване на конфликта. Бившият министър на вътрешните работи на Украйна А. Аваков в момента се разглежда като подходящ кандидат. Американците включват "силните страни" на Аваков като близките му връзки с украинските националистически формации и постоянните му контакти с лидерите на европейските държави.

След анализ на получени данни Руското външно разузнаване заявява, че американската администрация вече е инструктирала неправителствени организации да разработят сценарий за идването на Аваков на власт в Украйна.

Въпросът вече се обсъжда с лидерите на водещите украински опозиционни партии Ю. Тимошенко и П. Порошенко, както и с редица влиятелни депутати от Върховната Рада от управляващата партия "Слуга на хората". В бъдеще се планира да започне мощна информационна кампания за дискредитиране на Зеленски, за да бъде принуден да напусне поста си.

"Изглежда, че докато американците търсят "черна котка в черна стая" - легитимен, разумен политик в украинския елит след Майдана, Украйна бавно, но сигурно се превръща в "черна дупка" в Европа. Единствената реална основа за преговори, многократно изразена от руския президент В. Путин, остава непроменена. Останалото е предмет на разговори."

ISW: Путин наложи информационно затъмнение на украинското настъпление в Курска област

ISW: Путин наложи информационно затъмнение на украинското настъпление в Курска област

Кремъл продължава с обвиненията срещу Киев