Случващото се в Сирия е сложна ситуация, която оказва ефект върху региона. Така описа ситуацията специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов пред БНР. Въпреки инцидента с хуманитарния конвой, американската и руската страна са готови на всичко да се продължи действието на мирното споразумение.

Младенов заяви, че придържането към примирието и намирането на изход от ситуацията е по-спешно от всякога. На езика на дипломацията той изрази предпазлив оптимизъм.

Важното е, че въпреки трудностите през последните дни и изострения диалог, няма прекъсване на разговорите между руската и американската страна, които продължават буквално и в момента, каза бившият външен министър.

Запитан в каква фаза са отношенията му с Израел, след тиражираните в медиите критики срещу него от Тел Авив, относно позицията му за Газа, Младенов каза:

"Да, ние продължаваме да работим заедно, въпреки медийните спекулации по този въпрос. Проблемът за специалния координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес е, че политическият диалог е все още блокиран и че все още има опасност от насилие".

Според него рисковете се увеличават. Причините от една страна са засилената политика на Израел за строителство на селища в Западния бряг, а от друга – продължаващия разрив между палестинските фракции и сериозни бюджетни проблеми на Палестинската автономия.