Комисарят по правата на човека в Русия Татяна Москалкова заяви, че е получила искания за издирване на повече от хиляда души, които биха могли да бъдат принудително отведени в Украйна от Курска област след офанзивата на въоръжените сили на Украйна, съобщава Би Би Си.

"Получих жалби за повече от хиляда от тези хора от роднини, които се опитват да ги намерят. Мисля, че е полезно да Ви напомня, че принудителното извеждане на цивилни от местата им за постоянно пребиваване е грубо нарушение на Женевската конвенция", каза тя в интервю за вестник "Аргументи и факти".

Според нея повече от 112 хиляди души са били евакуирани от Курска област, 12 328 души, включително 3685 деца, са в центрове за временно настаняване в цяла Русия, а повече от 40 хиляди жители са отказали да се евакуират или са се върнали по домовете си, въпреки опасността.

Според украинските власти от началото на пълномащабното нахлуване Русия е разселила от завзетите от нея територии на Украйна от 3 до 5 милиона души, от които 19,5 хиляди са деца.

ISW: Русия бърза да изтласка Украйна от Курска област преди зимата

ISW: Русия бърза да изтласка Украйна от Курска област преди зимата

Севернокорейски офицери проучват бойното поле в окупираните от Русия райони