Руското военно министерство обяви, че страната била готова да трансформира своите военноморски съоръжения в сирийския пристанищен град в Тартус в постоянна база, съобщава „Франс прес”.

"В Сирия ние ще имаме постоянна военноморска база в Тартус. Подготвили сме документите, които сега се разглеждат от други правителствени агенции. Документите са практически готови”, уточни заместник-министърът на отбраната Николай Панков пред Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент. Панков отговаря за комуникацията с другите части на руското правителство.

Руските съоръжения в Тартус отдавна се използват, за да снабдяват руските военни кораби по време на изпълнявани от тях задачи в Средиземно море.

Съоръженията в Тартус са били изградени през 1977 г. След рухването на Съветския съюз те са били използвани за снабдяването и ремонтирането на руските военни кораби, разположени за мисии в Средиземно море, но не са служили за постоянна база за когото и да било от тях.

През миналата седмица Русия потвърди доставката на модерната ПРО система С-300 в Тартус, като заявената причина беше защитата на пристанищното съоръжение и акостиращите военни кораби от потенциални въздушни удари и ракетни нападения.