Руските подводници са увеличили бойните си патрули до равнища, за последно виждани по времето на Студената война, съобщава "Асошиейтед прес".

Адмирал Владимир Корольов обяви, че екипажите на руските подводници са патрулирали повече от 3000 дни през миналата година, което е подобно на оперативното темпо от епохата на Съветския съюз.

"Това е отлично ниво", изтъкна той, цитиран от руските медии.

Руската военна мощ се срина в тежките времена след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., когато Русия беше принудена да се откаже от много относително нови кораби и да остави повечето други в пристанищата поради липса на средства.

Руските военни възстановиха силата си благодарение на мащабната програма за модернизация на въоръженията на фона на напрежението със Запада заради Украйна.

Корольов говори, след като присъства на пускането в действие на нова ядрена ударна подводница от клас Ясен, наречена "Казан". Той приветства новия морски съд като най-модерния в света, подчертавайки колко е тиха, което я прави трудна за проследяване.

"Тя представлява най-съвременното в конструкцията на ядрени подводници", похвали се Корольов по телевизията.

Руските военноморски сили планират да поръчат седем подводници от клас Ясен, които са въоръжени с торпеда и крилати ракети с далечен обсег "Калибр", които за първи път бяха тествани по време на руската военна кампания в Сирия.