Руските военни самолети са унищожили над 29 хил. позиции на терористи в Сирия за близо 7 месеца от стартирането на въздушната кампания в раздираната от война страна. Това обявиха от Генералния щаб на руската армия, цитирани от руски медии.

„За почти седем месеца от започването на военната операция на руските въздушно-космически сили (в Сирия), повече от 9 500 бойни полета бяха извършени и около 29 хил. позиции на терористите бяха унищожени”, изтъкна генерал-лейтенант Сергей Рудской.  

Руските въздушно-космически сили също са разрушили над 200 петролни съоръжения на терористи от началото на военната операция, допълни Рудской.

"Източниците на финансиране на ДАЕШ ("Ислямска държава") и „Фронта ал Нусра” бяха отрязани. Повече от 200 съоръжения за извличане, рафиниране и изпомпване на гориво в места, контролирани от терористични групировки в Сирия, бяха унищожени, както и повече от 2 000 средства за доставка на петролни продукти”, уточни още руският генерал.  

Рудской подчерта, че Русия била извършила „нула удара”, водещи до разрушение на граждански обекти или цивилни жертви.

По думите му, сирийските правителствени сили били способни да спечелят борбата срещу терористите с подкрепата на останалата част от руската авиация след частичното изтегляне на част от силите.

Руските сапьори са обезвредили над 3 000 мини в древния град Палмира, прочиствайки 23 км пътища и 10 исторически места, допълни Рудской и изтъкна, че разминирането на архитектурния и историческия комплекс в Палмира е приключило.

Около 70 безпилотни самолета и други средства за разузнаване наблюдават ситуацията в конфликтните зони в Сирия на фона на примирието, посочи той, добавяйки, че в някои сирийски региони се бил установил отново спокоен живот.