Руският независим социологически център "Левада" е установил, че през последното десетилетие руснаците са започнали по-силно да вярват в живота след смъртта, а също така в това, че "мъртви близки имат способността да влияят върху живите", съобщава руското издание "Комерсант".

По останалите показатели отношението към свръхестественото остава почти без промени: всеки седми руснак най-малко веднъж в живота си е прибягвал до услугите на алтернативната медицина, а всеки десети - към услугите на врачки и астролози.

Руснаците все по-големи оптимисти, все по-доволни от живота си

Руснаците все по-големи оптимисти, все по-доволни от живота си

Това показва ново социологическо проучване на държавния ВЦИОМ

42% от руснаците са съгласни, че има живот след смъртта, като 14 на сто от тях вярват в това "безусловно". През 2008 г. броят на вярващите в задгробния живот е бил 33 на сто, като за 9 години е нараснал с 9 процента.

45 на сто от руснаците също така вярват, че талисманите понякога носят късмет, а 51 на сто от запитаните смятат, че някои ясновидци могат да предсказват бъдещето.

Половината граждани на Русия са убедени, че някои духовни лечители притежават "лечебни сили, дадени от Бога".

Привържениците и противниците на хороскопите са почти равен брой в Русия - 40 на сто вярват, а 43 на сто не вярват във влиянието на звездите.

Нарастващият брой вярващи в свръхестествени явления сред руското население се дължи на религиозната пропаганда, засилена през последните години, коментира Наталия Зоркая от "Левада".

Хората "се приобщават към тенденцията, че да си религиозен и православен е нещо добро, но въпреки това един и същ човек може да иде и на църква, и при врачка", констатира анализаторката.