Ние разглеждаме медийните отклонения от този вид като част от политическата пропагандна кампания на Вашингтон, предназначена да принуди Русия да съживи договора Нов СТАРТ и да гарантира, че Съединените щати запазват способността да наблюдават нашите стратегически арсенали без никакви пречки.

Това заяви заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков на въпрос на вестник "Комерсант" относно договора. Държавният департамент на САЩ заяви по-рано, че ходът на Русия да спре участието си в договора Нов СТАРТ е правно невалиден. 

Многократно сме излагали нашия правен казус подробно, припомни Рябков. Правната логика тук е доста очевидна. С оглед на причините, които изтъкна Русия, стигнахме до заключението, че Съединените щати са извършили съществено нарушение на Новия договор СТАРТ.  Съгласно Виенската конвенция от 1969 г. за правото на договорите, това дава право на Русия да прекрати действието, каза още той. 

Ако Съединените щати имат истински интерес да съживят договора и като цяло да работят с нас по контрола на въоръженията, те трябва даоткажат от напразните си фантазии за нанасяне на "стратегическо поражение" на Русия, тъй като няма алтернатива на отчитането на интересите на сигурността на Русия, отсече Рябков.

Байдън за руското оттегляне от Нов СТАРТ: Голяма грешка

Байдън за руското оттегляне от Нов СТАРТ: Голяма грешка

Но не вярва, че Путин би използвал ядрени оръжия

Припомняме, че на 2 март самият Рябков заяви, че Русия няма да бъде първата, която ще тества ядрено оръжие, след като Москва прекрати договора "Нов Старт" със САЩ за ограничаване на стратегическите оръжия. Москва няма да провежда тестове, стига Вашингтон също да се въздържа от такива. Той обаче подчерта, че Русия трябва да се подготви за най-лошото.

Освен това Рябков обвини САЩ, че предоставят на Украйна разузнавателна информация за местоположението на стратегически обекти в Русия, за да ги атакува с дронове.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи през февруари  като "голяма грешка" решението на руския му колега Владимир Путин временно да спре участието на Русия в последния останал договор за ядрени оръжия между двете страни.

Путин, че Русия спира участието си в договора Нов СТАРТ, подписан за първи път през 2010 г. и удължен през 2021 г., който въвежда ограничения за броя на ядрените оръжия, разположени от всяка страна, и инспекциите на ядрени обекти.

Руският лидер каза, че временно спира участието си в споразумението заради подкрепата на САЩ и други съюзници от НАТО за Украйна, която отблъсква бруталната инвазия на Москва от година.

Путин настоя, че Русия не се оттегля напълно от пакта, а руското външно министерство каза, че ограничението за ядрени оръжия все още ще се спазва. Но въпреки това решението разтревожи Вашингтон, като държавният секретар Антъни Блинкън го нарече "много безотговорно".

Британия призовава Русия да преразгледа напускането на Нов СТАРТ

Британия призовава Русия да преразгледа напускането на Нов СТАРТ

Путин застрашава глобалната сигурност за политическа изгода