Правителството на Пакистан изрази рядка критика към талибаните в Афганистан, като осъди новите ограничения за пътуване, наложени на жените от радикалните ислямисти, информира ДПА.

"Жените не могат да пътуват сами или да ходят в училища и колежи... този вид регресивно мислене е опасно", настоя министърът на информацията на Пакистан Фауад Чаудхри.

Жените в Афганистан ще могат да пътуват само с придружител от мъжки пол

Жените в Афганистан ще могат да пътуват само с придружител от мъжки пол

Транспорт ще се отказва на тези, които не носят хиджаб

"Този ​​екстремизъм може да се разпространи в Пакистан и извън него", изтъкна още министърът в столицата Исламабад.

Коментарите му бяха направени, след като талибаните обявиха в неделя, че на жените, които искат да пътуват на дълги разстояния, не трябва да се предлага транспорт, освен ако не са придружени от близък роднина от мъжки пол.

Насоките, издадени от Министерството за насърчаване на добродетелта и превенция на порока, също така призоваха всички собственици на превозни средства да предлагат возене само на онези жени, които носят хиджаб.

Талибаните обещават да спазват правата на жените, искат отмяна на санкциите

Талибаните обещават да спазват правата на жените, искат отмяна на санкциите

Момичетата обаче не се връщат на училище…

Коментарите на Чаудпри изглежда са първата в историята пряка и публична критика към талибаните от страна на Пакистан. Афганистан търси глобална легитимност за своето временно правителство, откакто взе властта през август.

Оттогава пакистанските ръководители, включително премиерът Имран Хан, хвалят талибаните и мълчат за суровата нова реалност за жените в страната, включително ограниченията за достъпа им до образование и възможности за работа.