Холандският премиер Марк Рюте отхвърли идеята, че Европейският съюз е на път към по-голяма политическа интеграция след като Британия напусне съюза следващата година. Призовава за съсредоточаване върху проекти с икономическа възвращаемост, съобщава "Ройтерс"

В реч в Берлин, Рюте критикува "езика на все по-близкия съюз", залегнал в основните договори на блока. Коментира, че трябва да се действа само там, където колективното действие е най-подходящо, и то с по-малък бюджет.

"Налице е един разказ, че съществува неизбежна възможност за по-тясно сътрудничество за европейска федерална държава. Този ужасен език за по-близкия съюз не ми харесва", коментира Рюте пред дипломати и политици.

Разграничавайки се от това, което нарича романтична визия за политически съюз, той допълва, че фиксирането в по-задълбочена интеграция е големият фактор за "Брекзит" през 2016 г.

Холандия лобира за благоприятни изходни условия за Великобритания, вторият им по големина търговски партньор, но биха подкрепили договореното от Европейската комисия.

Холандия е член-основател на това, което по-късно се превръща ЕС, но тяхното желание за европейска интеграция се намалява през последните десетилетия. Рюте е изправен пред ожесточена конкуренция от евроскептични партии вдясно от неговите пробизнес либерали.

Речта на Рюте съдържа предложения за задълбочаване на сътрудничеството в няколко области, включително сигурност и регулиране на пазара, но критиката му към терминологията, която е централен принцип на блока от 80-те години на миналия век, привлича внимание.

"През последните 20 или 30 години това премина от все по-близко обединение на народите на ЕС, работещи заедно по колективни въпроси, където държавите-членки не са в състояние да се справят сами с тях, до това да се превърне в неизбежна цел и самоцел", коментира Рюте.

Недоволството от вноските в бюджета на ЕС е горещ политически проблем в Холандия, която обикновено е най-големият вносител на бюджета на ЕС на глава от населението.

Борисов получи суперлативи от Рюте, но без категорично "да" за Шенген

Борисов получи суперлативи от Рюте, но без категорично "да" за Шенген

Борисов дал лист хартия на Рюте с нарисувана лична от него карта на балканските страни

Р счита, че намаление на 70% от бюджета на ЕС, който отива в селското стопанство, ще даде възможност за други приоритети, включително силен граничен контрол и военна инфраструктура.

Финансирането на европейските проекти за развитие трябва да бъде обвързано с готовността на държавите бенефициенти да осъществят структурни икономически реформи, което е подкрепено и от Комисията, допълва той.

Рюте също така призовава за създаването на механизъм за преструктуриране на дълговете на държавите-членки с фискални затруднения и добавя, че единният пазар на ЕС може да бъде задълбочен чрез премахване на правилата за нотариалните гилдии и други "защитени професии".

Да покажем на света как се спира "един вреден вид популизъм", призова Рюте

Да покажем на света как се спира "един вреден вид популизъм", призова Рюте

И това е шанс за голяма демокрация като Холандия да направи нещо