Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви финансов пакет в размер на 250 милиона евро в подкрепа на Молдова, съобщава "Асошиейтед прес".

По време на официалната си визита в Кишинев Фон дер Лайен посочи, че от 1 януари Молдова, която граничи с Украйна, ще получи от ЕС 100 милиона евро под формата на грантове и заеми в размер на същата сума, за да си осигури необходимите доставки на природен газ през зимата.

Други 50 милиона евро ще бъдат отпуснати в помощ на най-нуждаещите се граждани на страната.

Европейската солидарност с Република Молдова е непоклатима, увери председателят на ЕК, след като се срещна с молдовския президент Мая Санду, известна с прозападните си позиции.

Молдова, която е с население от около 2,6 милиона души, зависи изцяло от руските газови доставки. През последните години обаче Москва използва тази зависимост и притиска страната, за да се откаже от прозападната си ориентация.

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Заради рязко намаляване на доставките на природен газ

През последните седмици Русия намали наполовина доставките на синьо гориво за Молдова, което доведе до безпрецедентна енергийна криза в страната на прага на зимата.

Изправени сме пред най-тежката енергийна криза от три десетилетия, отбеляза на свой ред Мая Санду. Тя определи като политическо изнудване решението на Кремъл да ограничи енергийните доставки за страната.

Само заедно, в солидарност, ще успеем да преживеем идващата зима и да запазим свободата си и мирното и демократично бъдеще, подчерта Санду.

През юни Молдова получи статут на кандидат за членство в ЕС. Страната обаче вероятно няма да получи пълноправно членство още дълги години, тъй като за целта трябва да извърши редица реформи за справяне с корупцията, организираната престъпност и укрепване на правата на човека и върховенството на закона.

"Искаме да вкараме Молдова в безопасното и проспериращо пространство на Европейския съюз, където човешкият живот и свобода са висши ценности и държавите не биват нападани за пътя на развитие, който избират", изтъкна Санду.

Русия предупреди Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа

Русия предупреди Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа

Страната трябва да изплати дълговете си за доставено синьо гориво до 20 октомври