Китай стартира пилотни проекти за създаване на култура на сключване на брак и раждане на деца от "нова ера", съобщава "Ройтерс".

Това е най-новият ход на властите за стимулиране на намаляващата раждаемост в страната, който цели да се насърчи благоприятната среда за отглеждане на деца.

Китайската асоциация за семейно планиране ще стартира проекти в над 20 града за насърчаване на жените да създават семейства и да имат деца.

Фокус на проектите са насърчаването на женитбата, раждането на деца на подходяща възраст, стимулирането на родителите да споделят отговорностите за отглеждане на децата и ограничаването на високите "цени на булките" и други остарели обичаи.

Китай ще бори рекордно ниската раждаемост с мерки срещу абортите

Китай ще бори рекордно ниската раждаемост с мерки срещу абортите

Абортите са лесно достъпни в страната от много години

Сред градовете, включени в пилотния проект, са производствените центрове Гуанджоу и Хандан в провинция Хъбей. Асоциацията вече е стартира проекти в 20 града, включително в Пекин, през миналата година.

"Обществото трябва да насочва младите хора повече към идеята за брака и раждането", заяви демографът Хе Яфу.

Проектите идват на фона на редица мерки, които китайските провинции въвеждат, в опит да подтикнат хората да имат деца, като данъчни облекчения, помощи за жилище и безплатно или субсидирано образование за трето дете.

Китай прилагаше строга политика за право на едно дете от 1980 до 2015 г. Това тласна страната към демографски спад, вследствие на който Индия я изпревари като най-многолюдната държава в света.

Индия изпреварва Китай като най-многолюдната страна в света

Индия изпреварва Китай като най-многолюдната страна в света

Според ООН това ще се случи до средата на тази година

Обезпокоени заради първия спад на населението на Китай от шест десетилетия насам и бързото му застаряване, през март политическите съветници на правителството предложиха самотните и неомъжените жени да имат достъп до замразяване на яйцеклетки и ин витро лечение, наред с други услуги за повишаване на раждаемостта в страната.

Много китайки отлагат нова бременност или изобщо да имат деца поради високите разходи за отглеждането им или необходимостта да прекратят кариерата си. Половата дискриминация в страната все още е една от ключовите пречки.

През 2016 г. Китай въведе политика за право на две деца и я промени отново през 2021 г., позволявайки на семейните двойки да имат до три деца.