Индия е напът да се превърне в страната с най-многобройно население в света, като изпревари Китай в средата на тази година с почти 3 милиона души повече. Това показват данни, публикувани днес от ООН, съобщава "Ройтерс".

Демографските данни от доклада за световното население на Фонда на ООН за населението за 2023 г. сочат, че населението на Индия ще нарасне до 1 428 600 000 души, а на Китай - 1 425 700 000 души.

Съединените щати са на трето място с приблизително население от 340 милиона души. Данните отразяват информацията, налична към февруари 2023 г.

Позовавайки се на предишни данни от ООН, експерти прогнозират, че този месец Индия ще изпревари Китай. В последният доклад на глобалния орган обаче не се уточнява конкретната дата, на която ще се случи промяната.

Населението на Китай се топи за първи път от 60 години

Населението на Китай се топи за първи път от 60 години

През 2022 г. броят на китайците е намалял с 850 000 души

Представители на ООН поясниха, че не е възможно да се посочи дата поради несигурност относно данните, идващи от Индия и Китай, особено след като последното преброяване в Индия беше извършено през 2011 г., а следващото, което трябваше да се проведе през 2021 г., беше отложено поради пандемията.

Въпреки че Индия и Китай ще съставляват над 1/3 от прогнозираното световно население от 8 045 000 000 души, ръстът на населението и в двете азиатски страни се забавя, като това се случва с много по-бързи темпове в Китай, отколкото в Индия.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия - исторически обрат, който се очаква да постави началото на продължителен период на спад на броя на гражданите с дълбоки последици за икономиката и света.

Според данни на правителството годишният ръст на населението на Индия е средно 1,2% от 2011 г. насам, в сравнение с 1,7% десетилетие по-рано.

Световното население достигна 8 милиарда души

Световното население достигна 8 милиарда души

Нарастването на популацията изправя света пред нови предизвикателства