През 2022 г. населението на Китай е намаляло за първи път от над шест десетилетия, съобщава "Франс прес", позовавайки се на официални данни.

Причината е, че най-населената страна в света е изправена пред демографска криза.

В 1,4-милиардната държава се отчита спад на раждаемостта до рекордно ниски нива и същевременно бързо застаряване на работната сила, което според анализаторите може да възпрепятства икономическия растеж и да окаже натиск върху държавната хазна.

По данни на Националното статистическо бюро на Китай в края на миналата година населението е било около 1 411 750 000 души, което е с 850 000 души по-малко спрямо края на 2021 г.

Броят на ражданията е 9,56 милиона, а на смъртните случаи - 10,41 милиона.

За последно населението на Китай отчита спад през 1960 г., когато страната е изправена най-големия глад в съвременната си история, причинен от катастрофалната селскостопанска политика на Мао Дзъдун, известна като "Големия скок напред".

За поредна година Китай отчита най-ниска раждаемост за 70 години

За поредна година Китай отчита най-ниска раждаемост за 70 години

Броят на бебетата, родени през 2019 г., спада с 580 000 до 14,65 милиона

През 2016 г. Китай сложи край на стриктната си "политика за едно дете" - наложена през 80-те години на миналия век поради опасения от пренаселване - и от 2021 г. позволява на двойките да имат до три деца.

Това обаче не успя да обърне тенденцията на демографски спад.

Мнозина посочват като причина за забавянето рязко увеличаващите се разходи за живот, както и нарастващия брой жени в работна възраст, които следват висше образование.

Освен това китайците "са свикнали с малобройното семейство поради продължаващата от десетилетия политика за едно дете", обясни Шиухиан Пен, изследовател от австралийския университет "Виктория".

"Китайското правителство трябва да намери ефективни политики за насърчаване на раждаемостта, в противен случай тя ще спадне още повече", предупреди тя.

По нейни думи намаляващото и застаряващо население ще бъде истински проблем за Китай и ще има дълбоко въздействие върху икономиката на страната до 2100 г.

Китай ще бори рекордно ниската раждаемост с мерки срещу абортите

Китай ще бори рекордно ниската раждаемост с мерки срещу абортите

Абортите са лесно достъпни в страната от много години