Раждаемостта в Китай падна до най-ниското си ниво от създаването на Народна република Китай преди 70 години - въпреки облекчаването на политиката за едно дете, съобщава БиБиСи.

Коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда през 2019 г. - най-ниският от 1949 г., съобщи Националното статистическо бюро.

Броят на бебетата, родени през 2019 г., спада с 580 000 до 14,65 милиона. Раждаемостта на страната намалява от години - представлява предизвикателство за втората най-голяма икономика в света.

Въпреки намаляването на раждаемостта, по-ниската смъртност означава, че населението на Китай достигна 1,4 милиарда през 2019 г., увеличавайки се от 1,39 милиарда.

Но намаляващата раждаемост поражда опасения от "демографски времеви бомби" - тоест по-малко население в трудоспособна възраст, което трябва да поддържа по-голямо, пенсионирано население.

Раждаемостта в Китай е по-ниска от тази в САЩ, която през 2017 г. възлиза на 12 на хиляда души (най-новите налични данни), но по-висока от Япония.

Общата глобална раждаемост е била 18,65 през 2017 г., според Световната банка. През 1979 г. китайското правителство въведе общонационална "политика за едно дете" - с различни изключения - за забавяне на растежа на населението.

Семействата, които са нарушили правилата, са изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти. Но политиката е обвинена за тежък дисбаланс между половете - мъжете все още са повече от жените с повече от 30 милиона в данните за 2019 г.

Спад на населението на Китай за пръв път от 70 години насам

Спад на населението на Китай за пръв път от 70 години насам

Предупреждават за "демографска криза" в Китай

През 2015 г. правителството прекрати политиката си за едно дете, позволяваща на двойките да имат две деца. Но тази реформа не успя да обърне спадащата раждаемост в страната - въпреки двугодишното увеличение веднага след това.

Според експерти това е така, защото облекчаването на политиката не идва с други важни промени, които подкрепят семейния живот - като парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по бащинство.

Повечето хора не могат да си позволят повече от едно дете, казват те.

Китайската политика за едно дете: Въведена през 1979 г., политиката означаваше, че много китайски граждани - около една трета, твърди Китай през 2007 г. - не могат да имат второ дете, без да бъдат глобени; В селските райони на семействата е разрешено да имат две деца, ако първото е момиче; Други изключения включват етнически малцинства и - от 2013 г. - двойки, в които поне единият е бил едно дете; Хората коментират, че политиката е довела до принудителни аборти, детеубийства и недостатъчно отчитане на раждания; Това също е причина за дисбаланса на половете в Китай.

Китай с най-ниската раждаемост от 1961 г.

Китай с най-ниската раждаемост от 1961 г.

Новородените в Китай паднаха до 15,23 милиона души